Ankara ve İstanbul'da yaşayan insanların terör korkusu üzerine analitik bir çalışma (2002-2018)
An analytical study on the fear of terrorism in people living in Ankara and İstanbul (2002-2018)
  1. Tez No: 630122
  2. Yazar: BEGÜM ÇARDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Terörizm Korkusu, Risk, Endişe, Terrorism, Fear Of Terrorism, Risk, Concern
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Bu çalışma terörizm literatüründe 2000'li yılların başından itibaren daha çok dikkat çekmeye başlayan terörizm korkusunu Ankara ve İstanbul şehirleri kapsamında analiz etmektedir. Terörizm korkusu, etki bakımından günümüzde terör saldırılarının çoğu zaman önüne geçmektedir. Toplumsal yaşamda artan oranda güvensizlik hissi bireylerin pek çok eylemden, saldırıdan korkmasına ve akabinde her şeye şüphe ile bakmasına sebep olmaktadır. Toplu taşıma araçlarına, metrolara binmekten endişe duyar hale gelme, insanların taşıdıkları eşyalardan-çantalardan şüphelenme, duruma ilişkin verilebilecek örneklerden bazılarıdır. Bireylerin yaşadığı bu korku ve endişe hali artarak ilerlemeye ve neticesinde de toplumsal yaşamda güvensizlik ve her an tehdit altında olma hissinin artmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda özellikle 1970'lerden sonra ortaya çıkan yeni toplumsal sorunların yarttığı güvensizlik hissi, devlet otoritesinin yarattığı güvensizlik hissinin sarsılmasına da sebep olmuştur. Bu bağlamda da terörizmin, terör eylemlerini kullanarak yaratmak istediği devletin güvenlik politikalarına yönelik güvensizlik hissi toplumlarda artış göstermektedir. Terörist saldırıların ana hedeflerinden biri korku kültürünü çağrıştırmaktadır. Bu bağlamda terörizm korkusu esasen bilinmeyenin korkusudur. Toplumun korkması, kurulu devlet ve toplum düzenini temelden sarsacağı için terör örgütleri için bireyleri korkutmak kolay ve sonuç odaklıdır.
Özet (Çeviri)
This study analyses the fear of terrorism in the context of the cities of Ankara and Istanbul, which have started to attract more attention in the terrorism literature since the early 2000s. Fear of terrorism often prevents terrorist attacks today in terms of impact. A growing sense of insecurity in social life causes individuals to fear many actions, attacks and and then look at everything with suspicion. Getting worried about getting on public transport, getting on subways, getting suspicious of the items people are carrying-bags-are some of the examples that can be given about the situation. This state of fear and anxiety experienced by individuals leads to increasing progress and consequently to an increase in the feeling of insecurity and being threatened at any time in social life. At the same time, the feeling of insecurity created by the new social problems, especially after the 1970s, caused the feeling of distrust created by the state authority to be shaken. In this context, the feeling of distrust of the security policies of the state that terrorism wants to create by using terrorist acts increases in societies. One of the main targets of terrorist attacks evokes a culture of fear. In this context, the fear of terrorism is essentially the fear of the unknown. It is easy and outcome-focused for terrorist organizations to intimidate individuals because the fear of society will fundamentally undermine the established state and the order of society.