Türk basınında İsrail-Filistin sorunu ve algı yönetimi (1947-2010)
The problem of Israel-Palestine and perception management in Turkish press (1947-2010)
  1. Tez No: 630125
  2. Yazar: SEMANUR SÖNMEZ YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN PAÇACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İsrail, Filistin, Ortadoğu, Türk basını, algı yönetimi, eleştirel söylem analizi, gazete, haber, Israel, Palestine, Middle East, Turkish Press, perception management, critical discourse analysis, newspaper, news
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yayıncılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Türkiye'nin Filistin halkı ve İsrailli Yahudilerle ile ilişkisi, İsrail'in kuruluşundan çok önce başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu, dünyanın dört bir yanından kovulan Yahudilere kucak açmış ancak 400 yıl elinde bulundurduğu Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulmasını engelleyememiştir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin 1948'de kurulan İsrail'le ilişkileri ise inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. Bu durum Türk basınına, dış politik seyirle paralel şekilde yansımıştır. Bu süreçte Türkiye-İsrail ilişkilerini şekillendiren temel konu, Filistin meselesi olmuştur. 1990'lı yıllarda“stratejik ittifak”denilebilecek düzeye ulaşan Türkiye-İsrail ilişkileri 2000'li yıllarda İsrail'in Filistin politikaları nedeniyle yeniden gerileme sürecine girmiş ve 2010 yılı haziran ayında yaşanan Mavi Marmara krizi ile kopma noktasına gelmiştir. Bu çalışmada, İsrail-Filistin meselesinin, özellikle Türkiye'yi de yakından ilgilendiren olaylar bağlamında Türk basınına nasıl yansıdığı ve bazı çevrelerde sıklıkla iddia edildiği gibi haber söyleminde İsrail lehine bir algı yönetimi yapılıp yapılmadığı, Teun A. Van Dijk'ın 'eleştirel söylem analizi' tekniği ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey's relationship with Palestinian people and Israeli Jews started long before the establishment of Israel. Ottoman Empire welcomed the expelled Jews from all over the world, yet could not prevent the establishment of a Jewish state in the lands of Palestine, which the Empire has ruled for 400 years. The relationship of the governments of Turkish Republic with Israel has been full of ups and downs since its establishment dated back to 1948. This case reflected on Turkish press in line with foreign policy outlook. The issue of Palestine was the basic factor shaping the Turkey-Israel relationships. In 1990s Turkey-Israel relationship reached to the level of“strategic allience”, in the years of 2000s started to recess due to Israel's policies towards Palestinians. After the Mavi Marmara crisis of June 2010 the relationship came to the breaking point. In this study, it was discussed that; how Israel-Palestine issue, specifically in the context of Turkey related incidents, has been reflected on Turkish press, and as claimed by some sources, weather a pro-Israel perception management was done, by using the“critical discourse analysis”method of Teun A. Van Dijk. The unit of analysis was determined as news titles and news texts in the newspapers.