Electricity markets simulation game
Elektrik piyasaları simülasyon oyunu
- Tez No: 630181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALTUK BUĞRA SELÇUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mühendislik Bilimleri, Energy, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Elektrik piyasaları, Simülasyon, Oyun ile öğrenme, Electricity markets, Simulation, Game-based learning
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Geçtiğimiz yüzyılda, elektrik üretimi, iletimi, ticareti ve son olarak tüketicilere dağıtımı devletler tarafından kontrol edildi, başka bir deyişle, piyasa tekelleştirilmişti. Bu düzenlenmiş sistem, tüketicilere kamu hizmetlerini seçme seçeneği sunmaz. Bu nedenle yetkililer tarafından kendilerine uygulanan fiyata mecburdurlar. 20. yüzyılın sonunda, elektrik sektörünün serbestleşmesinin başlamasıyla birlikte, bağımsız elektrik üreticilerinin pazara girişi serbest bırakıldı. Böylece, müşteriler için daha ucuz fiyatlar ve daha kaliteli hizmetler sunan rekabetçi elektrik piyasaları ortaya çıkmıştır. Ancak, rekabetçi elektrik piyasası, gelişmeye devam eden ve karmaşık doğası nedeniyle, yeni öğrenciler ve profesyoneller için sistemi anlamada zorluklar yaratmaktadır. Bu öğrenme sorununun çözümüne yardımcı olmak için, bu çalışmada PHP ve JavaScript gibi web programlama dilleri kullanılarak, web tabanlı bir simülasyon oyun platformu geliştirilmiştir. Oyunun başarısını test etmek amacıyla, oyunu oynayan öğrencilere bir anket sunuldu. Öğrencilerin simülasyon oyununu kullandıktan sonra öğrenmelerinin yaklaşık %95 oranında arttığı görülmüştür. Simülasyon oyununun kullanıcılara sağladığı uygulamalı eğitim ortamı sayesinde, karmaşık kavramlar daha kolay anlaşılabilmiştir. Ayrıca, Erciyes Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünde okutulan Enerji Ekonomisi ve Politikası dersini alan öğrenciler, dersi aldıktan sonra bir teste tabi tutulmuştur. Bu testin içeriğinde, teorik soruların yanında oyun ile ilgili sorular da yer almaktadır. Testte, öğrencilerin genel başarı oranı %76,78'dir. Simülasyon oyunu ile ilgili sorulardaki başarı oranı ise %98,0'tür. Test sonuçları da göstermektedir ki, simülasyon oyunu öğrenmede olumlu etki yapmaktadır. Simülasyon oyunu ileriki safhalarda geliştirilerek elektrik piyasaları ile ilgili akademik çalışmalarda da kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the previous century, electricity trading was monopolized and controlled by the government from its generation, transmission, and finally, to its distribution to the consumers. This regulated system does not offer consumers the option to select their utility services and therefore consumers are obliged to the price that is imposed on them by the authorities. With the inception of the deregulation of the electricity sector at the end of the 20th century, independent electricity generation companies joined the market. Thus, a competition was introduced resulting in cheaper prices and better-quality services for the customers. The deregulated electricity market, however, poses challenges to new students and professionals because of its innate complex and evolving nature. To help solve this problem, a web-based simulation platform was developed as a game using web programming languages such as PHP and JavaScript in this study. After students played the game, a questionnaire was issued out to test their level of understanding of the deregulated electricity market. It was shown that the students' comprehension after using the simulation game increased by about 95% proving that simulation games simplify intricate concepts because of the pragmatic environment they provide to the users. Also, students taking the Energy Economics and Policy course taught in the Energy Systems Engineering Department of Erciyes University were subjected to a test after taking the course. The content of this test includes questions about the game along with theoretical questions. In the test, the overall success rate of students is 76.78%. The success rate in questions related to the simulation game is 98.0%. The test results also show that the simulation game has a positive effect on learning. The simulation game will be developed in later stages and will be used in academic studies related to the electricity markets.