Gebelerde emzirme öz yeterliliği ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Breastfeedi̇ng self-effi̇cacy i̇n pregnant women and evaluati̇on of affecti̇ng factors
  1. Tez No: 630187
  2. Yazar: TUĞBA KONUKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, Anne Sütü, Emzirme, Öz-Yeterlilik, Emzirme Öz-Yeterliliği, Pregnant, Breast milk, Breastfeeding, Self-Efficacy, Breastfeeding Self-Efficacy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma gebelerde emzirme öz-yeterliliğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde bir araştırmadır. Araştırma Gaziantep'te bulunan SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine başvuran gebeler üzerinde yapılmıştır. Araştırma Ekim 2019 - Haziran 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın verileri Ekim 2019 - Mart 2020 tarihleri arasında toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran başvuran 330 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Prenatal (Doğum Öncesi) Emzirme Öz Yeterliliği Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23 paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde değerleri ile, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Çalışmada gebelerin yaklaşık %70'nin 30 yaşın altında olduğu tespit edilmiştir. Gebelerin yaklaşık yarısının üniversite ve üzerinde, %82.7'sinin ise orta öğretim ve üzerinde bir eğitiminin olduğu görülmüştür. Gebelerin emzirme öz-yeterlilik algılarının ortanın üzerinde olduğu saptanmıştır. Gebelerin eğitim düzeyinin, yaşlarının, gebelik sayısının ve aylık gelir durumunun emzirme öz-yeterliliğini etkilediği belirlenmiştir. Üniversite ve üzeri eğitim alan, 30-34 yaş grubunda ve 2. gebeliği olan, aylık geliri aylık giderinden fazla olan gebelerin emzirme öz-yeterliliklerinin diğerlerinden yüksek olduğu saptanmıştır. Genç yaştaki gebeler ile eğitim ve gelir düzeyi düşük olan gebeler öncelikli olmak üzere, tüm gebelere emzirme öz-yeterliliklerinin arttırılması konusunda eğitim verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to examine breastfeeding self-efficacy in pregnant women. İt is a descriptive and cross-sectional study. The research was carried cut on pregnant women who applied to SANKO Unıverstiy Sani Konukoğlu Practice and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic in Gaziantep. The research was carried out between October 2019- June 2020. The data of the study were collected between October 2019 and March 2020. The sample of the study was 330 pregnant women who applied to SANKO Unıversity Sani Konukoğlu Practice and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic. ('Personel Information Form' and Prenatal (Prenatal: Breastfeeding Self-Efficacy Scale') were used to collect. SPPS 23 package program was used in the analysis of the data. Aritmetic mean standart deviation, t-test and one-way ANOVA test were used to evaluate the data. In the study, it was determined that approximately %70 of pregnant women were under the age of 30. It has been observed that approximately half of the pregnant women have unıversity education and %82.7 have higher education. Breastfeeding self-efficacy of pregnant women was found to be above the middle. It has been determined that the education level, ages, number of pregnancies and monthly income status of pregnant women affect breast self-efficacy. It has been determined that the breastfeeding self-efficacy of the pregnant women in the 30-34 age group who have unıversity education and above, who have a second pregnancy and whose monthly income is more than their monthly expenses, is higher than the others. It has been suggested that all pregnant women should be trained to increase their breastfeeding self-efficacy, especially for pregnant women with a low level of education and low income.