Avrupa Birliği düzenlemeleri ışığında Türk hukukunda kişisel verilerin korunması
Turkish data protection law Under The European Union regulations
- Tez No: 630188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel veri, Büyük veri, Genel Veri Koruma Tüzüğü, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Personal data, big data, General Data Protection Regulation, Turkish Data Protection Law no. 6698
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kişisel veri olarak tanımlanan belirli bir kişiye ait veya kişiyi belirlenebilir kılan her türlü bilgi ve benzerlerinin kullanımı, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerden etkilenerek büyük boyutlara ulaşmıştır. Bilgi teknolojisi alanında yaşanan akıl almaz boyutlardaki gelişmeler sonucunda, veri kullanımına duyulan ihtiyaç artmış, bu da kişisel verilerin korunması gereksinimini doğurmuştur. Veri koruma hukukunun öncüsü olarak bilinen Avrupa Birliği hukukunda, kişisel verilerin korunmasına yönelik hukuki düzenlemelerin tarihinin 1970'li yıllara dayandığı söylenebilir. Türkiye'de ise 2016 yılına dek bu konuda sistematik bir düzenleme yapılmamış olduğu gözlenmiştir. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda yer alan düzenlemelerle Türk hukukunda bu konudaki eksiklikler giderilmeye çalışılmıştır. Avrupa Birliği Düzenlemeleri Işığında Türk Hukukunda Kişisel Verilerin Korunması konusunun araştırma alanı olarak seçilmesinin nedeni, veri koruma hukukunun Türk hukuku açısından oldukça güncel ve gelişime açık bir çalışma alanı niteliği taşıması ile Türkiye'de veri koruma bilincinin yerleştirilmesine bir katkıda bulunma çabasıdır. Çalışmamız üç ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de; kişisel verilerle ilgili temel kavramlar, kişisel verilerin korunması hukukunun tarihsel gelişimi ve kişisel verilerin hukuki niteliği; İkinci Bölüm'de, Türkiye'de kişisel verilerin korunması hukuku; Üçüncü Bölüm'de ise kişisel verileri koruma yolları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of all kind of information and the data which is relating to an identified and identifiable natural person, has reached great dimensions by being affected by the developments in information technologies. As a result of the unbelievable developments in the field of information technology, the need for data use has increased, which has led to the need to protect personal data. In the European Union law, known as the pioneer of data protection law, it can be said that the history of legislative regulations for the protection of personal data dates back to the 1970s. In Turkey, it was observed that there is yet a systematic regulation in this regard until 2016. With the regulations in the Data Protection Law No. 6698, it has been tried to overcome the shortcomings in this matter in Turkish law. The reason for the field of research as“Turkish Data Protection Law Under The European Union Regulations”is chosen that Data Protection Law is quite up to date and an open for development and to contribute to the incorporation of data protection awareness efforts in Turkey for the data protection law. This study consists of three main chapters. In the first one; basic concepts of personal data, historical development of data protection law and legal characteristics of personal data is examined. Second chapter contains that data protection law in Turkey and in the third chapter, the ways of data protection is explained.