Bir karşı sinema örneği olarak Abbas Kiarostami sineması
Cinema of Abbas Kiaristami as an example of counter cinema
  1. Tez No: 630352
  2. Yazar: CANSU AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ÇAKICI ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Karşı Sinema, İran Sineması, Abbas Kiarostami, Counter Cinema, Cinema of Iran, Abbas Kiarostami
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sinema bir anlatı, bir iletişim aracı, bir sanat dalı ve bir endüstri kolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinema, klasik anlatı ve çağdaş anlatı olarak iki farklı kola ayrılmaktadır. Klasik anlatı filmleri, Hollywood tarzı dediğimiz popüler ve endüstri temelli bir sinema olarak değerlendirilmektedir. Bu tarz, sinemanın sanat dalı kısmı dışında, sinemanın endüstri kısmını hedef alarak, büyük kitlelere hitap eden, popüler bir eğlence aracı olma özelliğini taşımaktadır. Karşı sinema, klasik anlatı sinemasına muhalif bir yapıdadır ve ana akım sinemanın kabul görmüş sinema kültürünün karşısında durmaktadır. Karşı sinema filmleri, ana akım sinema filmlerinin kullandığı anlatı, kullandığı dilden yola çıkarken, ideolojik olarak ondan ayrılmaktadır. Peter Wollen‟in belirlediği Karşı sinema anlatısı kriterleri ise; Anlatı Geçişsizliği, Yabancılaşma, Ön Plana Çıkarma, Çoklu Diegesis, Açıklık, Rahatsız Olma, Gerçeklik. İran Yeni Dalga Sineması denildiğinde en önemli yönetmenlerden biri Abbas Kiarostami‟dir. Yapılan çalışmada Abbas Kiarostami‟nin yönetmenliğini yaptığı 1990 sonrası sekiz uzun metraj filmi, karşı sinema anlatısı üzerinden incelenmiştir. Betimsel Analiz yöntemi kullanılarak yönetmenin filmlerinde, Peter Wollen‟in karşı sinema ilkeleri baz alınarak incelenmiş ve karşı sinema anlatısını nasıl taşıdığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema emerges as a narrative, a communication tool, an art branch and an industry. Cinema is divided into two different areas as classical expression and contemporary expression. Classic narrative films are considered a popular and industrybased cinema, which we call Hollywood style. This style, apart from the art branch of cinema, is a popular entertainment tool that attracts the attention of the audience and targets the industry section of the cinema. The opposite cinema is against classical narrative cinema and is against the accepted cinema culture of mainstream cinema. The narrative used by the opposite cinema films, mainstream cinema films is ideologically separated from the language it uses. Counter-cinema narrative criteria set by Peter Wollen; Narrative Incompatibility, Alienation, Emphasis, Multiple Diegesis, Openness, Disturbance, Reality. When it comes to Iranian New Wave Cinema, one of the most important directors is Abbas Kiarostami. Eight feature films directed by Abbas Kiarostami after 1990 were analyzed with a counter-narrative narrative. Using the Descriptive Analysis method, the films of the director were examined by examining the principles of counter-cinema and the counter-cinema narrative.