Klasik fizik tedavi yöntemlerinin ve mobilizasyon tekniklerinin kronik bel ağrısı üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of classical physicaltreatment methods and mobilization techniques onchronic low back pain
- Tez No: 630353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik Bel Ağrısı, Ağrı, Osteopatik Manüplatif Teknikler, Klasik FTR Yöntemleri, Chronic Low Back Pain, Pain, Osteopathic Manuplative Techniques, Classical PT Methods
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yapacağımız bu araştırmada amacımız; Kronik bel ağrısı olan hastalarda klasik fizik tedavi yöntemlerinin ve mobilizasyon tekniklerinin etkinliğini araştırarak, anlamlı olup olmadığını ortaya koymak ve elde edeceğimiz sonuçlarla klinik bir temel oluşturmaktır. Bu araştırmada esas olan insanları en etkili şekilde tedavi etmektir. Hastaları tedavi ederken en doğru yöntemleri tespit etmektir. Toplumda çok sık karşılaştığımız bir duruma çözüm önerisi getirmektir. Fizik tedavi yöntemlerinden özellikle manuel terapi tekniklerin etkinliğini ispatlamak ve cerrahi operasyonları en son tercih haline getirmektir. Araştırma boyunca hastaları değerlendirirken psikolojik, sosyo-ekonomik, genel fiziksel sağlıkları ve uzun sürede takip ederek genel iyilik halini en üst düzeye getirmek amaçlanmıştır. Bu çalışma Etiler Natal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde kronik bel ağrısı olan tanısı, ilgili hekimler tarafından konulan hastalar üzerinde yapılmıştır. Çalışmada Osteopatik uygulamalara karşı kontrendikasyonu bulunmayan ve Osteopatik Manüplatif Tedaviye yönlendirilen, dahil edilme kriterlerine uyan hastalar üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya 20 hasta alınıp; Deney ve Kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Deney grubundaki hastalara Sakral Mobilizasyon ve Nöral Mobilizasyon uygulanıp; Kontrol grubuna ise klasik fizik tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmadaki hastaların VAS değerlerinde yüzde 60 - yüzde 90 iyileşme gerçekleşmiştir. Klasik fizik tedavi teknikleri, nöral mobilizasyon ve sakrum mobilizasyon tekniklerinin kontraendikasyonları dışlandığında ve hastalar detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra güvenle uygulanılabileceği saptanmıştır. Kısa sürede olumlu etkileriyle beraber uzun vadede olumlu ve etkili sonuçlar gösterir. Klasik FTR yöntemleri, sakrum mobilizasyonu, nöral mobilizasyon hastaların ağrısının şiddetini azaltır. Manuel tedavi uygulamaları kronik bel ağrısı gibi pek çok durumda tüm dünya tarafından yaygın olarak tercih edilen bir uygulama şeklidir. Ülkemizde Manuel tekniklere yönelik araştırma sayısı yeterince yoktur. Osteopatik uygulamaların etkinliğini gösteren kanıta dayalı çalışmalar desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effectiveness of classical physical therapy and mobilization techniques in patients with chronic low back pain, to determine whether it is meaningful and to establish a clinical basis in the light of the results that we obtain. One of the basis of this research is to treat people most effectively. Besides, the other objective of the study is to determine the most accurate methods of treating patients and to propose solutions to a situation that we encounter very often in society. Last but not least, this research aim to prove the effectiveness of manuel therapy techniques which is the part of physical therapy techniques and to make surgical operations the last choice. During the study, it was aimed to maximize psychological, socio-economic, general physical health and long-term general well-being while evaluating the patients. This study was conducted on the patients who diagnosed with chronic low back pain in Etiler Natal Physical Therapy and Rehabilitation Clinic by related physicians. The study is concentrate on patients who did not have contraindications to osteopathic applications. Besides, the other focus group is the patients who is directed to Osteopathic Manuplative Therapy and who is conform with the inclusion criteria. Twenty patients were included in the study and divided into two groups as Experimental and Control groups. Sacral Mobilization and Neural Mobilization were applied to the patients in the experimental group and classical physical therapy methods were applied to the control group. The VAS values of the patients in the study make progress in the range of 60 percent - 90 percent. Contraindications of classical physical therapy techniques, neural mobilization and sacrum mobilization techniques were excluded and patients could be safely applied after a detailed evaluation. The techniques not only demonstrate positive and effective results in short term but also in long time. Classical PT methods, sacrum mobilization and neural mobilization reduce the intensity of pain in patients. Manual treatment is widely preferred by the whole world in many situations such as chronic low back pain. There are not enough researches about manual techniques in our country. Evidence-based studies showing the effectiveness of osteopathic applications should be supported.