Tüp bebek merkezlerinin sözleşmesel sorumluluğu
Contractual responsibility of IVF centers
  1. Tez No: 630370
  2. Yazar: MAHİNUR ARPACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHU AYANOĞLU MORALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tüp Bebek Merkezi, ÜYTE Yönetmeliği, Üremeye Yardımcı Tedavi, Yapay Döllenme, Sözleşme Sorumluluğu, IVF Center, UYTE Regulation, Artificial Insemination, Assisted Reproductive Therapy, Contract Responsibility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Üremeye yardımcı tedavi, eşleri çocuk sahibi yapmayı amaçlayan yapay döllenme uygulamaları ile kişilerin üreme hücreleri veya dokularının saklanmasını tanımlayan bir üst başlıktır. Özellik arz eden tıbbi müdahalelerden olan üremeye yardımcı tedavilerin tanımı, bu tedavilerin nerede ve kimler tarafından gerçekleştirileceği ülkemizde Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmektedir. Bu yönetmelik doğrultusunda; tüp bebek merkezleri günümüzde müstakil olarak ya da kamu veya özel hastane bünyesinde faaliyet gösterebilir. Üremeye yardımcı tedaviler bu merkezlerde ilgili sertifikaya ve uzmanlık alanına sahip hekimler tarafından yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Üremeye yardımcı tedavileri almak üzere tüp bebek merkezine başvuran eşler ile başvuru anından itibaren bir sözleşme ilişkisi doğmaktadır. Kurulan bu sözleşmeler tüp bebek merkezinin yapılarına göre çeşitli görünümlerde karşımıza çıkmaktadır. Bu sözleşmeler gereği tüp bebek merkezinin eşlere karşı bazı yükümlülükleri doğmaktadır. Bu yükümlülüklerin ihlalinde eşler tüp bebek merkezinin kusuru sonucu zarar görmüşse; tüp bebek merkezinin sözleşme ilişkisinden kaynaklanan sorumluluğu gündeme gelecektir. Bu durumda ise sözleşmenin tarafı olan eşlerin sözleşme ilişkisinden doğacak maddi ve manevi zararlarını tazmini amaçlı açacakları davalar söz konusu olacaktır.
Özet (Çeviri)
Reproductive assisted therapy is a top title that defines the artificial fertilization treatments aimed at making spouses have children and the hiding of the reproductive cells or tissues of individuals. The definition of reproductive aids, which are among the special medical interventions, where and by whom these treatments will be performed, are regulated by the Regulation on Reproductive Aid Treatment Practices and Reproductive Aid Treatment Centers in our country. In line with this regulation; IVF centers can operate independently today or within a public or private hospital. Reproductive aids should be performed in these centers in accordance with the conditions specified in the regulation by physicians with the relevant certificate and specialty. A contractual relationship emerges from the moment of application with the spouses who apply to the IVF center to receive reproductive aids. These contracts appear in various views according to the structures of the IVF center. As a requirement of the contracts established, the IVF center has some obligations towards spouses. If the spouses are damaged by the fault of the IVF center in violation of these obligations; The responsibility of the IVF center arising from the contractual relationship will be raised. In this case, there will be cases that the spouses who are parties to the contract will open to compensate for the material and moral damages arising from the contractual relationship.