Kist community in the Pankisi Gorge: A Durkheimian study of social change
Pankisi Vadisi'nde Kist topluluğu: Sosyal değişimin Durkheimci bir incelemesi
  1. Tez No: 630417
  2. Yazar: ANIL ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AYDINGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kistler, Pankisi Vadisi, Durkheim, Toplumsal Dayanışma, Kolektif Coşkunluk, Kists, Pankisi Gorge, Durkheim, Social Solidarity, Collective Effervescence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Vaynak etnik kökenine sahip olan Kist topluluğu, iki yüzyıl önce günümüz Çeçenistanı'ndan Gürcistan'ın kuzeydoğusunda yer alan Pankisi Vadisi'ne göç etmiştir. Kistler, Sovyetler Birliği dönemi boyunca paganizm, Hristiyanlık ve geleneksel Kist yasası olan 'adet' ile iç içe geçmiş eklektik İslam anlayışlarını Nakşibendi ve Kadiri tarikatları aracılığıyla korumuşlardır. Sovyetler Birliği'nin dağılması, Çeçen Savaşları, Çeçen mültecilerin Pankisi Vadisi'ne akını, suçla ilintili faaliyetlerde artış ile doğrudan ya da dolaylı olarak gerçekleşen bölgesel ve küresel müdahaleler, Kist topluluğu üzerinde çoklu etkilere neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı söz konusu topluluktaki toplumsal değişmeyi, düzen kavramından daha ziyade değişim kavramına vurgu yapan Durkheimci bir anlayış ile incelemektir.
Özet (Çeviri)
The Kist community living in the Pankisi Gorge in the northeast of Georgia migrated to the region two centuries ago from present-day Chechnya. Ethnically they were of Vainakh origin. During the Soviet Union, the Kists preserved an eclectic understanding of Islam, intertwined with paganism, Christianity, and the customary law of the Kists (adat) through Naqhsbandi and Qadiri tariqats. After the dissolution of the Soviet Union, the Chechen Wars, followed by an influx of Chechen refugees into the Pankisi Gorge and an increase in criminal activities, and the direct or indirect interventions of various regional and global actors in the region altogether had multiple effects on the Kist community. This study aims to examine the social change in the community with a Durkheimian approach, which emphasizes the notion change over order.