Türkiye'nin Irak, Suriye ve Yunanistan'la olan siyasi ilişkilerinin ticari ilişkiye etkisi
The impacts of Turkey's political relations with Iraq, Syria and Greece on trade relations
  1. Tez No: 630460
  2. Yazar: HASAN DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR NAKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İthalat, İhracat, Siyaset, Ticaret, Import, Export, Politics, Trade
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ortak bir mirasa sahip olan ve aynı zamanda kimlik ve kültür olarak birbirlerine benzer olan ülkelerin coğrafi açıdan kendilerine yakın olan ülkeler ile ticaret yapmaları zaman ve maliyet avantajlarının sağlanması açısından son derece önemlidir. Bu bağlamda Türkiye'nin yer aldığı coğrafi konum, sınır komşuları ile ilişkileri, kültürel ve tarihsel geçmişi Türkiye'ye ekonomik anlamda gelişim gösterme fırsatı sunmaktadır. Çalışmada, Türkiye'nin komşu ülkeleri olan Irak, Suriye ve Yunanistan ile siyasi ilişkilerinin ticari ilişkilere etkisi incelenmektedir. Sonuç olarak Türkiye'nin toplam ihracat hacmi içerisinde komşu ülkelerin payı olumlu ve olumsuz siyasi ilişkilere bağlı olarak dalgalı bir seyir izlemektedir. Türkiye'nin bu üç komşusu ile olan siyasi ve ticari ilişkileri incelendiğinde, siyasi ilişkileri iyi olduğu dönemlerde, ticaret de iyi gelişmeler olduğu, ancak ilişkiler bozulduğunda veya komşu ülkelerde çıkan iç savaş ve kargaşa ortamında ticari ilişkilerin de zarar gördüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is very important for countries that have a common heritage and are similar in terms of identity and culture to trade with countries that are geographically close to them in terms of providing time and cost advantages. In this context, the geographical location of Turkey takes place, relations with neighbor offers the opportunity to show the development of cultural and historical background in economic terms Turkey. In the study, Turkey's neighboring states of Iraq, Syria and Greece and the influence of political relations trade relations are examined. As a result, the share of Turkey's total export volume in neighboring countries are fluctuated depending on the positive and negative political relations. When Turkey's examine the political and commercial relations with these three neighbors, political relations in the best that period, trade in which is good progress, but relations have reached compromised or in neighboring countries, the civil war and concluded that damaged the trade relations in turmoil.