Türk hukuku bakımından kişilik hakkı kapsamında kişisel verilerin korunması
Protection of personal data within the scope of personality right in terms of Turkish law
- Tez No: 630479
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF KÜZECİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, Kişilik Hakkı, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Personal Data, Protection Of Personal Data, Data Protection Code, Personality Rights, Turkish Civil Code
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmamız kapsamında Türk Hukuku bakımından henüz yeni sayılabilecek ve gelişmekte olan kişisel verilerin korunması konusu incelenmiştir. Kişisel verilerin korunması konusu özellikle Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle kişisel veri işleme faaliyetinde bulunan gerçek kişiler, özel şirketler, kamu kurum ve kuruluşları bakımından önemli bir gündem hâline gelmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, kişisel verilerin korunması ve işlenmesi açısından temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Kişisel verilerin hukuki niteliğine ilişkin tartışmalar tezimiz bakımından önem arz ettiği için bu hususta inceleme yapılmıştır. Kişisel verilere ilişkin teknik terimler ulusal, uluslararası ve Avrupa Birliği düzenlemeleri göz önünde bulundurularak izah edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde kişilik hakkı kapsamında kişisel verilerin korunması incelenmiştir. Bu kapsamda inceleme yapılırken; Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku'na ilişkin kavramlardan yararlanılmıştır. Tezimizde kişilik hakkına ilişkin temel kavramlar ve Medeni Kanun bakımından kişilik hakkını koruyan hükümler kapsam dahilinde değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesi ve hukuka aykırılığı ortadan kaldırabilecek durumlar incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken Medeni Hukuk ve Borçlar Hukuku'nda düzenlenmiş koruma yolları değerlendirilmiştir. Son olarak kişilik hakkı hukuka aykırı olarak ihlal edilen kişilerin açabilecekleri davalar izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of our study the issue of protection of personal data, which can be considered as new in terms of Turkish Law, is examined. The issue of the protection of personal data has become an important agenda for real persons, private companies, public institutions and organizations especially after the entry into force of the Personal Data Protection Law. Our study consists of three parts. In the first part the basic concepts in terms of protection and processing of personal data are emphasized. Since the discussions on the legal nature of personal data are important for our thesis, an investigation has been conducted in this regard. Technical terms related to personal data have been tried to be explained by taking into account national, international and European Union regulations. In the second part, the protection of personal data is examined within the scope of personality rights. In this context, the concepts related to Civil Law and Law of Obligations were used during the examination. In our thesis, the basic concepts of personal rights and the provisions protecting the personal rights in terms of Civil Law are evaluated within the scope of our subject. In the third part, unlawful processing of personal data and situations that can eliminate the illegality are examined. During this examination, the protection methods regulated within Civil Law and Law of Obligations have been evaluated. Finally, the cases that can be filed by persons whose personal rights are violated unlawfully have been tried to be explained.