Yönetici hemşirelerin kişilik özelliklerinin çatışma yönetimi stratejilerine etkisi
The effects of the personal characteristics of nursing managers on conflict management strategies
- Tez No: 630519
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÖZEN BEKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çatışma yönetimi, kişilik özellikleri, yönetici hemşire, hastane, örgütsel çatışma, Conflict management, personality traits, manager nurse, hospital, organizational conflict
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sosyal bir sistem olan örgütler birçok sistemle etkileşmekte dolayısıyla sistemin içerisinde çalışanlar da birimin diğer parçalarıyla etkileşim göstermektedir. Bu etkileşim içerisinde çatışma iş ortamları için kaçınılmaz bir kavramdır. Çeşitli nedenlerle çatışma yaşanan hastanelerde kişilik özelliklerinin belirleyicilerden biri olduğu düşünülmektedir. Gereç ve yöntem: Araştırma yönetici hemşirelerin kişilik özelliklerinin çatışma yönetimi stratejilerine etkisinin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde bulunan hastanelerdir. Araştırmada örneklem Basit Rastgele Örnekleme yöntemi ile seçilmiştir ve örneklem grubu Eylül 2018/Şubat 2019 tarihleri arasında İstanbul'da bulunan altı hastanede görev yapan yönetici hemşirelerden (n:114) oluşmaktadır. Araştırmaya katılmayı kabul eden yönetici hemşireler (n:111) çalışmaya dahil edilmiş ve örneklem grubunun %97,36 sına ulaşılmıştır. Veri toplamada kişisel bilgi formu, Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Envanteri kısa formu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan yönetici hemşirelerin tercih ettikleri çatışma yönetim stratejisinin sırasıyla bütünleştirme (39,21), kaçınma (38,39), uzlaşma (31,51), hükmetme (20,05) ve uyma (19,42) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada çatışma yönetim stratejilerinden ''Bütünleştirme'' boyutu ile“Dışa Dönüklük”,“Yumuşak Başlılık/Geçimlilik”,“Öz-Denetim/Sorumluluk”kişilik özellikleri arasında zayıf düzeyde pozitif,“Bütünleştirme”boyutu ile“Gelişime Açıklık”özelliği arasında orta düzeyde pozitif, ''Kaçınma“ boyutu ile ”Duygusal Tutarsızlık“ özelliği arasında zayıf düzeyde pozitif , ”Uzlaşma“ boyutu ile ”Yumuşak Başlılık/Geçimlilik“ özelliği arasında zayıf düzeyde pozitif, ”Uyma“ boyutu ile ”Yumuşak Başlılık/Geçimlilik“, ”Öz-Denetim/Sorumluluk“ , ”Gelişime Açıklık" özellikleri arasında zayıf düzeyde pozitif yönlü ilişki bulunmaktadır. Sonuç: Araştırma verilerine göre yönetici hemşirelerin çatışma yönetim stratejileri tercihlerinde kişilik özelliklerinin belirleyici bir faktör olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Organizations that are a social system interact with many systems, so those working within the system interact with other parts of the unit as well. The conflict in this interaction is an inevitable concept for business environments. In hospitals where there are conflicts due to various reasons, personality traits is thought to be one of the determinants. Materials and Methods: The research was conducted as a descriptive study in order to determine the effect of personality traits of manager nurses on conflict management strategies. The population of the study consists of hospitals in Istanbul. The sample was selected by Simple Random Sampling method and consisted of manager nurses (n: 114) working in six hospitals in Istanbul between September 2018 / February 2019. Manager nurses (n: 111) who accepted to participate in the study were included in the study and 97.36% of the sample was reached. Personal information form, Conflict Management Strategies Scale and Five Factor Personality Inventory short form were used for data collection. Findings: It was concluded that the preferred conflict management strategy of the nurses participating in the study was Integrating (39,21), Avoiding (38,39), Compromising (31,51), Dominating (20.05) and Obliging (19,42). In the study, there is a weak positive correlation between ''Integration'' dimension and“Extroversion”,“Hostility /Agreeableness”, ''Conscientiousness/ Undirectedness“ personality traits and ''Integration”dimension and ''Openness to Development'' positive in the medium level, between ''Avoiding'' dimension and '' Emotional Stability/Neuroticism'' traits weakly positive level, weakly positive between ''Compromising'' dimension and ''Hostility/ Agreeableness'' feature, There is a weak positive correlation between“Obliging”dimension and“Softness/Agreeableness”, ''Conscientiousness/Undirectedness“, ”Openness to Experience " traits. Conclusion: According to the research data, personality traits are determining factor in conflict management strategies preferences of manager nurses.