José Ortega Y Gasset'te insan, değer ve kültür bağlamında kitleselleşme sorunu
Massification issue within the context of human, value and culture in José Ortega Y Gasset
  1. Tez No: 630530
  2. Yazar: AYŞE ÇİĞDEM KOCAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTTALİP ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Soylu İnsan, Kitle İnsanı, Kitleselleşme, Değer, İnsan Yaşamı, Toplum, Kültür, Eğitim, Noble Man, Mass Man, Massification, Value, Human Life, Society, Culture, Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 434
Özet
Bu çalışmada, çağımızdaki“kitleselleşme”sorunu José Ortega y Gasset'in insan, değer ve kültür görüşüyle ilgisinde ele alınmaktadır. Kamusal yaşamın her alanında sıradan kitle insanın ve onun değer anlayışının, değerlerinin, soylu insanın ve değerlerinin yerini aldığını, kendilerini dahi yönetmekten aciz olan kitlelerin, toplumların yönetimini ele geçirdiğini belirten Gasset, vasat, sıradan insanın hoyrat egemenliğini, kitleselleşme sorunu olarak nitelendirmektedir. Yaşamı anlam ve değerden yoksun bırakarak tarihsel bir bunalımın kapısını aralayan kitleselleşmenin, insanlığın geleceğini tehdit ettiğine dikkat çeken Gasset, bu sorunun kitlelere kültür aktarımı yapılarak, eğitim yoluyla çözülebileceğini ileri sürmekte, ancak kitle insanının yapısı söz konusu olduğunda, bu insan tipini eğitmenin mümkün olup olamayacağı sorusuna bir yanıt vermemektedir. Dolayısıyla, yaşamı, yaşanmaya değer olmaktan çıkaran ve tür olarak insanın küçülmesine yol açan kitleselleşme sorununun, eğitim, kültür ya da başka bir yolla çözülüp çözülemeyeceğinin felsefi temelleri bakımından soruşturulması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Buradan hareketle, Gasset'in insan, değer ve kültür görüşünde temelini bulan kitleselleşmeye ilişkin düşünceleri, felsefe tarihinde benzer konular üzerinde düşünmüş olan filozofların insan ve değer görüşlerinden yararlanılarak irdelenecek ve çalışmanın sonunda, kitleselleşme sorununu, eğitim yoluyla çözmenin neden mümkün olmadığı, günümüze de ışık tutacak şekilde açıklığa kavuşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the problem of“massification”in our age is handled in the interest of José Ortega y Gasset with his view of human, value and culture. Gasset, who stated that in all fields of public life, the ordinary mass man and value perception of his, values of them replaced the noble man and their values, that people who were unable to govern themselves took control of whole societies, the brutal of mediocre, rustic domination of ordinary man describes as the problem of massification. Gasset highlighted that massification threatened the future of humankind by depriving life of meaning and value, and therefore paving the way to a historical crisis, and he suggested that this problem can be overcome through a transfer of culture to the masses and education, but could not comment when he was asked whether it was possible to educate the mass man, considering their characteristics. Therefore, it is an inevitable necessity to investigate on philosophical grounding whether the problem of massification, which makes life unworthy of living, and leads to be humiliated of people, can be solved in terms of education, culture or any other way. From this point of view, Gasset's thoughts related to massification, which are based on his views of the human being, values and culture, will be examined by utilizing the views on human being and values of the philosophers who contemplated on the same issues on the date of philosophy, and at the end of the study, why it is not possible to solve the problem of massification through education will be clarified to shed light on the present day.