2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin yazılı basındaki temsili: Cumhuriyet, Hürriyet ve Sabah gazeteleri örneği
The representation of presidental elections in printed media: The cases of Cumhuriyet, Hürriyet and Sabah newspapers
- Tez No: 630535
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ASRAK HASDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Journalism, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimi, Köşe Yazıları, Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah, Eleştirel Söylem Çözümlemesi, 2014 Presidential Election, Columnists, Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah, Critical Discourse Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Siyasal, ekonomik ve toplumsal olaylar başta olmak üzere önemli gelişmelerden kısa sürede çok sayıda kişiyi haberdar etme, farklı görüşlerin yer almasıyla çoğulculuğa katkı sağlama, toplumun fikir ve kanaatlerine yön vermede gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçları büyük önem taşımaktadır. Siyasi, ekonomik toplumsal gelişmeleri anlaşılır ve ilgi çekici bir anlatımla değerlendikleri yazılarıyla köşe yazarları okurlar tarafından ilgiyle takip edilmekte, söylemleriyle geniş kesimleri etkileyebilmektedir. Köşe yazarları bir ülkede dönüm noktası sayılan seçim dönemlerinde süreci anlaşılır kılarak toplumu seçime hazırlarken taraflı yaklaşımlarıyla okurun tercihlerine yön verebilmektedir. Seçim sürecini ve adayları basının yeniden nasıl inşa ettiğinin anlaşılabilmesi seçim dönemine ışık tutacağından köşe yazıları incelemeye değer görülmektedir. Çalışmada cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan halkın katılımıyla seçilmesiyle siyasi tarihimizde özel bir önem taşıyan 2014 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin köşe yazılarında temsilini ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda 17.06.2014 - 10.08.2014 tarihini kapsayan 54 günlük sürede farklı ideoloji ve sahiplik yapısındaki alfabetik sırayla Cumhuriyet'ten Cüneyt Arcayürek Hürriyet'ten Ahmet Hakan ve Sabah'tan Mehmet Barlas'ın köşe yazıları incelenmiştir. Köşe yazılarının incelenmesinde metnin derininde yatan ideolojik yapı ve iktidar ilişkilerinin toplumsal rızayı nasıl belirlediğini ortaya çıkaran Teun A. Van Dijk ile özdeşleşmiş eleştirel söylem çözümlemesinden yararlanılmıştır. Ulaşılan sonuçlar Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini yazarların sıklıkla ele aldığı, köşe yazılarında biz-öteki karşıtlığının hâkim olduğu yazarların adaya yaklaşımlarının yazar ve gazetenin ideolojik konumunu ele verdiği ve medya metinlerinin iktidar mücadelelerinin bir arenası olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
Mass media such as newspapers, magazines, radio and television have great importance in informing a large number of people especially important developments about political economic and social events in a very short time, contributing to pluralism by having different opinions and in guiding their opinions. The columnists, with their writings has an understanding of political, social and economic developments in an interesting style, are followed by readers with an interest and can affect large groups. The columnists can dominate the readers preferences by their biased approach while they also prepare the people to make the process understandable in the period of elections considered landmarks. To be understood the election process and how media rebuild the candidates, since it will illuminate the election period, it is considered to worth reviewing the columns. This study aims to reveal the presentation of columns about Presidential Elections in 2014 which has a great importance involving the people directly in our political history. Accordingly, it is analyzed that the columns from 17.06.2014 to 10.08.2014 of Cüneyt Arcayürek from Cumhuriyet, Ahmet Hakan from Hürriyet and Mehmet Barlas from Sabah in alphabetic turn analysis mostly related to Teun A. Van Dijk's critical discourse analysis which reveals the ideological structure in a text and how the governmental relations identify the society's contests. The utcomes of the thesis show that the writers mostly handles the presidential election process in their columns by contrasting we vs. you and the writers approaches to nominees reveal their newspapers' ideology and media text is the arena of potencies' fights against each other.