An investigation into how and to what extend an english coursebook can be user friendly for efl students and teachers at the tertiary level
Bir ders kitabının öğrenciler ve öğretmenler için yabancı dil olarak ingilizce öğretiminde nasıl ve hangi derecede kullanıcı yaklaşımlı olduğu üzerine bir araştırma
- Tez No: 630534
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİDAYET TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ders Kitabı, Değerlendirme, Kullanıcı Yaklaşımlı, Coursebook, Evaluation, User Friendly
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yabancı Dil olarak İngilizce öğretiminde, kullandığımız ders kitapları önemli bir yere sahiptir. Ders kitaplarının önemi konusunda şüphe olmamasına rağmen, belirli öğretim hedefleri ve belirli öğrenci grupları için ders kitaplarının ne derece etkili olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Bu farklı görüşler işlenen konuların etkililiği, ders kitabı tasarımı ya da kullanılan aktivitelerin etkililiği gibi farklı konular üzerinedir. Bunların hepsi dikkate alınarak ders kitapları her bir öğretim programı öncesinde, boyunca ve sonrasında değerlendirilmelidir ve bunun sonrasında gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Belli bir ders kitabıyla ilgili en önemli geri dönüt bu kitabı kullanan öğrenci ve öğretmenlerden gelmektedir. Bu nedenle daha etkili materyaller hazırlayabilmek için sınıfımızda kullandığımız materyallerle ilgili olarak öğrenci ve öğretmenlerden geri dönüt almamız gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı İstanbul Üniversitesi Hazırlık Programında okuyan öğrencilerin ve çalışan okutmanların kullandıkları ders kitabı olan“Success”ile ilgili olarak, ne derece kullanıcı yaklaşımlı olduğu konusunda düşüncelerini saptamaktır. Bu çalışmada biri öğrenciler biri öğretmenler için olmak üzere iki farklı anket uygulanmıştır. Veri toplama sürecinde ankete 50 okutman ve 100 öğrenci katılmıştır ve farklı anketler uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS yöntemiyle analiz edilmiştir ve sonuçlar sırasıyla açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The coursebooks that we use in our classrooms have an important role in EFL (English as a Foreign Language) teaching. Although there is no doubt that they are important, there are some disagreements on the extent that a coursebook is effective for a certain teaching aim and for a certain group of students. These disagreements may be on different points such as effectiveness of the subject matter, coursebook design or usefulness of the activities. Taking all these into consideration coursebooks need to be evaluated before, during or after each teaching program and then necessary modifications according to these evaluations should be done. The most valuable feedback about a certain coursebook comes from the users who are teachers and the students. Thus, we need to get feedback from teachers and students to have more effective teaching materials in our classroom. The focus of this study is to identify to what extent is the present coursebook“Success”is user friendly according to the teachers' and students' perceptions at Istanbul University, Foreign Language School who use it. In this study, two different questionnaires were administered- one for teachers and one for the students. In the data gathering process, a group of 100 students and 50 EFL teachers took part in the research and different questionnaires were given to each group. The data obtained were analyzed with the SPSS program- statistical program for social sciences, and the results were discussed respectively.