Gnostik bir akım: Valentinyanizm
A gnostic flow: Valentinianism
- Tez No: 630558
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN ALİ AYKIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Valentinus, dualizm, İsa-Mesih, Gnosis, Heresi, Valentinus, dualism, Jesus-Christ, Gnosis, Heresy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma, Valentinyan gnostiklerin ikinci yüzyılda ilk dönem Hıristiyan inancı üzerindeki etkisini incelenmektedir. Bu nedenle öncelikle gnostik bir akım olan Valentinyan öğretilerine ardından kilise babalarının bu akıma yönelik yorumlarına yer verilmiştir. Böylece Valentinyan hareket bir taraftan, Gnostik geleneğe aittir, diğer taraftan Hıristiyan gelenek içerisinde yer alır. Bu çalışmada Valentinyan grubun öğretileri gnostik ve Hıristiyan gelenek çerçevesinde incelenmiştir. Bu bağlamda Valentinyanizm, mutlak düalizmi savunan genel gnostik dünya görüşünün aksine ılımlı bir dualist anlayışa sahiptir. Ayrıca, gnosisin habercisi olarak İsa Mesih'e yaklaşımı, onu Hıristiyanlıktan ayırt eder.
Özet (Çeviri)
This work examines Valentinian gnostics according to the first Christian belief button in the second century. Valentinyan teachings, which were a gnostic trend before this father, are then given to the church fathers comments on this trend. Such Valentinian movement belongs to the Gnostic tradition, on the one hand, the other Christian tradition. When the teachings of the Valentinian group in this context are examined in gnostic and Christian traditions. In this connection, Valentinianism has a moderate dualist understanding, unlike the general gnostic worldview that defends absolute dualism. In addition, his approach to Jesus Christ as a harbinger of gnosis distinguishes him from Christianity.