Erken dönem gnostik Hıristiyanlıkta soterioloji anlayışı
Understanding of soteriology in early gnostic Christianity
- Tez No: 517543
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Gnostik Hıristiyanlık, Hıristiyanlık, Hamartioloji, Günah, Soterioloji, Kurtuluş, Early Gnostic Christianity, Christianity, Hamartiology, Sin, Soteriology, Salvation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
İnsanoğlu var oluşundan itibaren dini bir ortam içerisinde yaşayarak kurtuluşunu arayan bir birey olagelmiştir. Dinler de bu manada ortaya çıkışları ve gelişim göstermeleri ve temel unsurları noktasında günah (Hamartioloji) ve maddi dünyadan kurtuluşun (Soterioloji) yol, yöntem ve prensiplerini ortaya koymaya çalışmışlardır. Bu çerçevede Soterioloji, Hıristiyanlık dini sistemi içerisinde var oluşundan itibaren insanda var olan asli, var oluşundan sonra ortaya çıkan bireysel günahlar ve içerisinde bulunulan maddi dünyadan kurtuluş yöntemlerini inceleyen ve belirleyen son dönemlerde varlık gösteren bir bilimdir. Çalışmamızda bu bilim çerçevesinde Hıristiyanlığın erken dönemlerinde dini-toplumsal ortamda varlık göstermiş olan Basilides, Valentinus ve Marcion gibi Gnostik öğreticilerin Gnostik öğreticilerin konu üzerindeki görüşlerini ele almaya ve Soterioloji bilimi perspektifinden görüşleriyle birlikte çeşitli dinlerdeki Soterioloji anlayışlarını ortaya koymaya gayret ettik. Buna göre Hıristiyanlığın erken dönemindeki Gnostik kurtuluş anlayışı ruh, Gnosis ve kurtarıcı unsurları içeriğinde Soteriolojik 'Benimseme', 'Gerekçelendirme, 'Kutsama' ve 'Kefaret' teorileri ekseninde tarafımızca ifadesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human beings have been living in a religious environment since their existence and seeking their salvation. In this sense, religions have tried to reveal the ways, methods and principles of salvation from the material world at the point of their emergence and development and its basic elements. In this context, Soteriology is a science that has existed in human beings since its existence within the Christian religious system, which has examined the individual sins that emerged after its existence and the methods of salvation from the material world within it. In this study, we tried to discuss the views of the like Basilides, Valentinus, Marcion Gnostic teachers who were present in the religious-social context in the early periods of Christianity and to illustrate the soceristics of various religions with their views from the perspective of the soteriology Science. According to this, in the context of the spirit, Gnosis and the redeemer elements of the understanding of the Gnostic salvation in the early period, we have tried to express ourselves in the framework of the theories of“Adoption”,“Justification”,“Sanctification”and“Atonement”.