Karina dalyanı sürdürülebilir yönetimi: Balıkçılık ve çevre etkileşimi
Sustainable management of karina kiddle: Fisheries and environmental interaction
  1. Tez No: 630610
  2. Yazar: HÜSEYİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Menderes Deltası, Dalyan, Karina, Lagün, Büyük Menderes Delta, Dalyan, Karina, Lagoon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Dalyanlar, şehirleşmeden kaynaklanan evsel kirlilik, tarımsal kirlilik, bu alanların sığlaşması, tatlı su girdisinin azalması veya olmayışı, aşırı avcılık vb. nedenler ile tehdit altındadır. Bu tez çalışmasında, Büyük Menderes deltasında yer alan Karina Dalyanı için 7 farklı izleme istasyonu belirlenmiştir. Bu izleme istasyonlarında 2019 yılı içerisinde su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen miktarı, tuzluluk, elektriksel iletkenlik, toplam çözünmüş katılar, klorofil a, askıda katı madde, amonyum, nitrat, nitrit, bakır, kadmiyum, kobalt, kurşun, fosfor, kimyasal oksijen ihtiyacı gibi fiziksel ve kimyasal parametreler aylık olarak izlenmiştir. Bunun yanında Eylül, Ekim, Kasım aylarında dalyanda avlanılan dil, levrek, çipura ve kefal balıklarında ağır metal (cıva, kurşun, kadmiyum, arsenik) ve pestisit analizi yapılmıştır. Ayrıca dalyan balıkçıları ile anket çalışması yapılmış olup avcılık faaliyetleri, ekonomik ve sosyal yapı hakkında bilgiler elde edilmiştir. Tüm bu veriler ışığında Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda yer alan Karina Dalyanı için sürdürülebilir dalyan yönetimi planlaması yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kiddles, domestic pollution caused by urbanization, agricultural pollution, shallowness of these areas, decrease or absence of fresh water input, overfishing etc. threatened with reasons. In this thesis study, 7 different monitoring stations have been determined for Karina Kiddle in Great Meander delta. In these monitoring stations physical and chemical parameters such as the need for water temperature, pH, dissolved oxygen, salinity, electrical conductivity, total dissolved solids, chlorophyll a, suspended solids, ammonium, nitrate, nitrite, copper, cadmium, cobalt, lead, phosphorus, chemical oxygen were monitored monthly in 2019. In addition, heavy metal (mercury, lead, cadmium, arsenic) and pesticide analysis were performed in tongue, sea bass, sea bream and mullet fish caught in the kiddle in September, October and November. In addition, a survey was conducted with the fishermen of the kiddle and information about hunting activities, economic and social structure was obtained. In the light of all these data, sustainable kiddle management planning has been made for the Karina Dalyan, which is located in the Great Meander Delta National Park of Dilek Peninsula.