Hidrolik çeneli ağaç budama aparatı prototipi tasarımı ve imalatı
Design and manufacturing of hydraulic jaw tree pruning apparatus prototype
- Tez No: 630626
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Budama, Otomasyon, İş ve İşçi Güvenliği, Tasarım, Prototip, Pruning, Automation, Work and Safety, Design, Prototype
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada budama işleminin daha kısa sürede gerçekleştirilebilmesi, başta operatör olmak üzere çalışanların iş güvenliği ve sağlığı riskleri, sosyo-teknik sistem güvenilirliği ve çevresel riskler göz önüne alınarak çalışanların ve üçüncü şahısların can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için mobil vinçlerde kullanılabilecek prototip hidrolik çeneli bir ağaç budama aparatı tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Tasarımını ve imalatı yapılan budama aparatı; hareketli iki koldan oluşan bir çene, kesimi gerçekleştirecek bir zincirli testere, testerenin dönmesini sağlayan bir motor, testerenin açılıp kapanmasını ve çenenin 90° hareketini sağlayan pnömatik pistonlardan ve aparatın kendi ekseni etrafında dönmesini sağlayan rotatordan oluşmuştur. Aparat, kesilmesi düşünülen ağaç dalının dikey ve yatay pozisyonu bilinmediği için kendi ekseninde 360°, dikeyde 90° dönebilmektedir. Bütün platformdaki pnömatik donanımlar Elektro Manyetik Valf merkezi ile kumanda edilmektedir. Kumandalama sistemi RF (Radio Frekansı) ile kontrol edilmektedir. Yapılan işlevsel denemelerde, aparatın kendisinden beklenen fonksiyonel hareketleri gerçekleştirebildiği, aparatın tasarım kısıtlamaları nedeniyle maksimum 120 mm çapına kadar olan temsili ağaç dallarında yakalama ve kesme işlemlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to design and manufacture a hydraulic jaw pruning apparatus prototype that can be used with mobile cranes to ensure the safety of workers and third parties and to perform pruning in a shorter time by taking into account occupational safety and health risks, socio-technical system reliability and environmental risks. The pruning apparatus consists of a movable jaw, a chain saw to perform the cut, a motor that allows the saw to rotate, the pneumatic pistons that allow the saw to open and close, and the 90° movement of the jaw, and a rotator that allows the apparatus to rotate around its axis.. Since the vertical and horizontal position of the tree branch, which is thought to be cut, is unknown, it can rotate 360° on its axis and 90° on vertical. Pneumatic equipment in the whole platform is controlled by the Electro Magnetic Valve center. The control system is managed by RF (Radio Frequency). In functional trials, it has been observed that the apparatus can perform the expected functional movements. Due to the design constraints of the apparatus, it has been determined that it successfully performs the capture and cutting operations in representative tree branches up to a maximum diameter of 120 mm.