Kilis kent parklarının kurakçıl peyzaj (xeriscape) tasarımı ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi
Evaluation of kilis city parks within the framework of xeriscaping principles
- Tez No: 630692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET DEMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Küresel ısınma, kuraklık, su etkin peyzaj tasarımları, analitik hiyerarşi süreci (AHS), Kilis, Global warming, drought, water-efficient landscape designs, analytical hierarchy process (AHP), Kilis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Su, tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan en önemli kaynaktır. Günümüzde su kaynakları, miktar, kalite ve kullanım amaçları açısından çok ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Bu noktada ilgili tüm meslek disiplinleri su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanılması için çözüm arayışlarına girmiştir. Bu arayışlardan biri de kurakçıl peyzaj (Xeriscape) tasarımıdır. Kurakçıl peyzaj, suyun en az düzeyde kullanılmasıyla, su kaynaklarının ve çevrenin korunmasını ilke edinen peyzaj tasarım yaklaşımıdır. Bu çalışma Türkiye' nin güneydoğusunda yer alan Kilis kentinde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı, Kilis kent parklarının, kurakçıl peyzaj tasarım ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmesi ve ilkeler temelinde yetersiz kalan parklar için çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Çalışma yöntemi, alana ilişkin mevcut durum verilerinin arazi ve büro çalışmalarıyla toplanması ve alan durumunun uzman görüşleriyle analiz edilmesi temeline dayanmaktadır. Uzman görüşlerinin değerlendirilmesinde, Analitik Hiyerarşi Sürecinden (AHS) yararlanılmıştır. Tüm parklar kurakçıl peyzaj tasarım uygunluk ilkeleri bakımından değerlendirildiğinde; toplam uygunluk puanı 3.1 ile en yüksek park Murat Yoncuoğlu Parkı; toplam uygunluk puanı 1.76 ile en düşük parklar ise, Şehit Uzman Çavuş Yunus Emre Doğan Parkı ve Hasan Türk Parkı olarak belirlenmiştir. Araştırma bulguları çalışma alanlarında kurakçıl peyzaj tasarımlarının eksik ve yetersiz olduğunu göstermiştir. Çalışma alanlarındaki sorunların çözümlenmesi için, kentsel açık yeşil alanların oluşturulmasında suyun akılcı ve sürdürülebilir kullanımına yönelik politikaların geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Water is the most important resource necessary for all living beings to survive. Today, water resources face serious problems in terms of quantity, quality and intended use. At this point, all relevant professional disciplines have sought solutions for the efficient and sustainable use of water resources. One of these quests is arid landscape design (Xeriscape). Arid landscaping is a landscape design approach that takes the principle of protecting the water resources and the environment with the minimum use of water. This study has been conducted in Kilis city located in southeastern Turkey. Aims of the study are to evaluate Kilis city parks within the framework of xeriscaping principles and to develop solutions for the parks that are inadequate on the basis of the principles. The working method is based on the gathering of current status data related to the study areas by field and office studies and analyzing the areas situation with expert opinions. Analytical Hierarchy Process (AHS) was used to evaluate expert opinions. When all parks were evaluated in terms of the landscape design principles; it was determined that the highest rated park is Murat Yoncuoğlu Park (with a total eligibility score of 3.1) and the lowest rated parks are Şehit Uzman Çavuş Yunus Emre Doğan Park and Hasan Türk Park (with a total eligibility score of 1.76). Research findings have shown that xeriscaping are incomplete and inadequate in the study areas. Policies for rational and sustainable use of water should be developed in the creation of urban open green spaces to solve the problems in the workplaces.
Benzer Tezler
- Kent parklarının faydalarına yönelik kullanıcı farkındalığı: Ankara kenti örneği
User awareness for the benefits of urban parks: a case study in Ankara city
SEMA MELİKE KILIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Peyzaj MimarlığıSelçuk ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AHMET TUĞRUL POLAT
- The use of gamification to enrich the park experience for the visitors: Istanbul Atatürk urban forest park case study
Ziyaretçilerin park deneyimini zenginleştirmek için oyunlaştırma kullanımı: İstanbul Atatürk kent ormanı örneği
SARVIN ESHAGHI
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Peyzaj Mimarlığıİstanbul Teknik ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ALİ ÖRNEK
- Kilis kent parklarında kullanılan bitkilerin ekolojik tolerans faktörleri açısından değerlendirilmesi
The evaluation of plants used in Kilis city park in terms of ecological tolerance factors
ÜMRAN ATEŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Mühendislik BilimleriKilis 7 Aralık ÜniversitesiBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. DEMET DEMİROĞLU
- Kilis'te açık yeşil alanlar ve park nitelikleri
Open green areas in Kilis and park qualities
MURAT YÜCEKAYA
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Peyzaj MimarlığıErciyes ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FÜSUN KOCATÜRK
- Türkiye'de milli parkların gelişimi: Yozgat Çamlığı Milli Parkı örneği
Development of national parks in Turkey: The case of Yozgat Çamlığı National Park
MAHİNUR KILIÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
CoğrafyaSüleyman Demirel ÜniversitesiCoğrafya Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KERVANKIRAN