Apollonia ad Rhyndacum heykeltıraşlık eserleri
Apollonia ad Rhyncadum sculptural works
- Tez No: 630712
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Bithynia, Apollonia ad Rhyndacum, İkonografi, Heykeltıraşlık Eserleri, Terakota, Bithynia, Apollonia ad Rhyndacum, Iconography, Sculptural Works, Terracotta
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Tez çalışması kapsamında incelenen heykeltıraşlık eserler, antik dönemde Bithynia bölgesi sınırları içerisinde yer alan Apollonia ad Rhyndacum antik kentinde ve çevresinde bulunmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Bursa Müzeler Müdürlüğü Başkanlığında Uludağ Üniversitesi adına Prof. Dr. Mustafa Şahin'in bilimsel danışmanlığında 2015- 2018 yılları arasında sondaj ve kurtarma kazıları yapılmıştır. Tez kapsamında sondaj ve kurtarma kazıları dışında Bursa Arkeoloji Müzesine daha önce intikal etmiş olan Apollonia a. R. kökenli heykeltıraşlık eserler de değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında Apollonia a. R. Nekropolü, Kız Adası ve Nişli Alanda (Kutsal Alan) yapılan kazılar dışında müzeye intikal etmiş toplam 18 adet heykeltıraşlık eseri incelenmiştir. Farklı tipolojiye ve ikonografiye sahip olan eserler pişmiş toprak, mermer, bronz, kemik gibi çeşitli malzemelerden üretilmiştir. Değişik materyallerden üretilmiş olan plastik buluntular özellikle karakterlere göre alt grup ve tiplere ayrılarak ele alınmışlardır. Çalışma konusunu oluşturan heykeltıraşlık eserlere daha geniş bir açıdan bakabilmek adına farklı merkezlerde bulunan benzer örnekler incelenmiştir. İnceleme sonucunda Apollonia a. R. kentinin heykeltıraşlık eserlerin üretildikleri dönem, stil özellikleri ve ikonografik gelişimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Değerlendiren eserler MÖ 4. yüzyılın ikinci yarısından MS 3. yüzyıla kadar geniş bir tarih aralığı içerisinde üretilmiş oldukları sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis study, sculptural works that have been researched and investigated, have baeen found in the ancient city of Apollonia ad Rhyndacum, that was known in Bithynia location in ancient period before and around the city. With the permission of The Turkish Ministry of Culture and Tourism, and with the leadership of Bursa Metropolitan Municipality's general directorate of ancient arts and museums, as Uludag University researchers, drillings and salvage excavations have been executed between 2015 and 2018 with consultancy of Prof. Dr. Mustafa Şahin. Within the scope of this research, in addition to drillings and salvage excavations, sculptural works of Apollonia a. R., that has been inherited in Bursa archaeological museum, has been investigated. During this investigation for this study, archaeological excavations have been executed in Apollonia a. R. necropolis, Kız Island and Nisli Area (Sacred Area) locations. And on the other hand, 18 pieces of Sculptures have been investigated that has been inherited in Bursa Archaeological Museum. Sculptures that have different typology and iconography, have been composed of different kind of materials such as terra-cotta, marble, bronze, bone. The plastic founding (antique) that has been composed of different kind of materials, have been investigated in by categorizing subgroup and types depending on their charter. Regarding the subject of this study, to be able to investigate and analyze also the big picture of the Sculptural works well, similar sculptures that have been in different cities, have been also investigated. After this investigation, it has been decided to study on defining the term, style, iconographic history of the ancient city of Apollania a. R. The evaluated works are the result of being produced in a wide range of dates from the second half of the 4th century BC to the 3rd century AD.