Müseyyeb-Nâme (123a- 243b varakları arası) dil incelemesi-metin-dizin
Müseyyeb-Nâme (123a- 243b the sheets) language review-text-index
- Tez No: 630713
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURSUN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Müseyyeb, Destan, Eski Anadolu Türkçesi, Ses Bilgisi, Dizin, Müseyyeb, Epic, Phonetics, Old Anatolian Turkish, İndex
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Bu ana bölümler; Müseyyeb-nâme'nin Genel Özellikleri, Dil İncelemesi, Metin ve Dizin bölümleridir.“Müseyyeb-nâme'nin Genel Özellikleri”bölümünde incelenen, Milli Kütüphane Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu, Kitâb-ı Sultân es-Seyyid Müseyyeb başlıklı 06 Mil Yz A 8889 numarada kayıtlı toplam 243 varaklı mensur-manzum karışık nüshadan hareketle Müseyyeb-nâmeler hakkında bilgiler verilmiştir. İncelenen nüsha ikiye bölünmüş olup bu çalışma 123a-243b varaklarını kapsamaktadır. İkinci bölüm olan ''Dil İncelemesi'' kısmında ise eserin dil özellikleri ile imlâ özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. Eserin on beşinci yüzyılda yazıldığı düşünülmektedir. Dolayısıyla Eski Anadolu Türkçesi döneminin özelliklerini göstermekle birlikte, Osmanlı Türkçesi döneminden de bazı özellikler gösterir.“Metin”bölümü, çalışmanın üçüncü ana bölümünü oluşturur. Metin bölümünde eser, Arap alfabesinden Latin alfabesine transkribe edilmiştir. Çalışmanın dördüncü ana bölümü“Dizin”bölümüdür. Bu bölüm Kelimeler Dizini ve Özel Adlar Dizini olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Metinde geçen kelimelerin varaklardaki ve satırlardaki yeri belirtilmiştir. Metinde geçen kelimeler metindeki anlamları ile açıklandıktan sonra metnin hangi varağında ve hangi satırında olduğu yazılmıştır. Ayrıca kelimelerin hangi dile ait olduğu da belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of four main sections. These main sections are; General Features of Müseyyebname are is the Language Study, Text and İndex sections. The National Library National Library Manuscripts Collection, which is examined in the“ General Features of Müseyyeb-name ”section, has been given information about the Museyyeb-Nâmes, with a total of 243 leafed prose-verse mixed copies registered in the number of Kitâb-ı Sultân es-Seyyid Müseyyeb. The examined copy is divided into two and this study covers the leaves 123a-243b. In the second part, Language Examination, the language features and spelling features of the work are examined in detail. The copy is thought to have been written in the fifteenth century. Therefore, although it shows the characteristics of the Old Anatolian Turkish period, it also shows some features from the Ottoman Turkish period. The“Text”main section forms the third part of the study. In the text section, the work is transcribed from the Arabic alphabet to the Latin alphabet. The fourth part of the study is the“İndex”section. This section is divided into two parts, the Word İndex and the Custom Names İndex. The place of the words in the text in the leaves and lines are indicated. After the words in the text are explained with their meanings in the text, it is written in which line and in which line of the text. It is also stated which language the words belong to.