Hepatik ensefalopati tedavisi için rifaksimin ve laktuloz kullanan siroz hastalarının barsak mikrobiyotalarının tedavi ile değişiminin incelenmesi
Investigation gastrointestinal microbiota alteration on patients using rifaximin and lactulose as treatment of hepatic encephalopathy
- Tez No: 630810
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CAVİT ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, hepatik ensefalopati, intestinal mikrobiyota, Cirrhosis, hepatic encephalopathy, intestinal microbiota
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Karaciğer sirozu (KC-S) toplumda sık görülen çeşitli etiyolojileri olan kronik bir hastalık olup en önemli komplikasyonlarından birisi hepatik ensefalopatidir. Hepatik ensefalopatinin patogenezinde barsak mikrobiyotasında olan değişimler önem kazanmıştır ve tedavisinde kullanılan ilaçların mikrobiyotada ne gibi değişimler oluşturduğu konusu tartışmalıdır. Bu çalışma hepatik ensefalopati tedavisi ve profilaksisinde rifaksimin ve laktuloz kullanımının, gastrointestinal (GİS) mikrobiyotaki değişiminin incelenmesini ve diğer siroz hastalarıyla karşılaştırılmasını amaçlamıştır. Gereç Yöntem: Çalışmaya gastroeneroloji polikliniğine başvuran veya gastroenteroloji kliniğine interne edilen hastalarda 5 hepatik ensefalopati hastasının (HE-I grubu) tanı anında ayrıca 4 kompanse siroz (KS grubu) ve 4 dekompanse siroz (DS grubu) hastalarının başvuru sırasında dışkıları alındı. Hepatik ensefalopatili 5 hastaya 3 ay laktuloz ve rifaksimin tedavisi verilip, tedavi sonunda 3 tanesinden (HE-II grubu) tekrar dışkı örneği alınabildi. Alınan dışkılardan, bakteryel 16S rDNA gen analizi yapılarak bakteri popülasyonlarının tayini ve yoğunluğu ölçüldü. Bu yoğunluklar ve bakterilerin birbirine oranları ile HE hastalarının ilişkileri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan siroz hastalarının mikrobiyotalarında dekompanse siroz (DS) grubunda; kompanse siroz ve diğer gruptaki hastalara kıyasla Enterobacteriaceae artışı dikkati çekmiş olup istatiksel olarak anlamlıdır. Hepatik ensefalopati grubunda ilk alınan dışkılar (HE-I) ile tedavi sonrasında alınan dışkılar (HE-II) arasında istatiksel olarak anlamlı mikrobiyal farklılık saptanmamıştır. Siroz disbiyozis oranı gruplar arasında anlamlı olmamıştır. Sonuç: Dekompanse siroz hastalarında kompanse siroz hastalarına kıyasla mikrobiyomda anlamlı değişimler gözlenmiş olup siroz disbiyozis oranı (CDR) hesaplanmasında kullanılan mikrobiyal topluluğun farklı popülasyonlarda farklılık gösterebileceği, CDR hesaplanmasında kullanılan bakteri ailelerinin tekrar gözden geçirilebileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Liver cirrhosis is a common chronic disease which has various aetiologies and hepatic encephalopathy is one of the most significant complications of this disease. Alteration of gut microbiota has become an issue in terms of pathogenesis of hepatic encephalopathy; moreover it is controversial as to what kind of alterations are being caused by the drugs used for its treatment. The aim of this study is to investigate gastrointestinal microbiota alteration on patients using rifaximin and lactulos as treatment and prohylaxis of hepatic encephalopathy and to compare it with other cirrhosis patients. Material and method: This study includes hepatic encephalopathy patients who have visited gastroenterology inpatient and outpatient clinics. 5 hepatic encephalopathy patient's (HE-1 group) gaita examples were collected at the time of diagnosis, 4 compensated cirrhosis (CS group) and 4 decompensated cirrhosis (DC group) patient's gaita examples were collected on admission. 3 months of lactulos and rifaximin treatment was given to the hepatic encephalopathy patient group and 3 of the 5 patients control samples (HE-II) were able to be collected again at the end of the 3 months. The bacterial population's specifications and densities of the collected gaita samples were evaluated using 16S rDNA genetic analysis. Bacteria densities and ratio of bacteria classes and their relationship with HE patient's was compared. Results: Among cirrhosis patients' included in this study, microbiota investigations revealed an increase in enterobacteriaceae that was statistically significant in decompensated cirrhosis patients compared with compensated cirrhosis and all other groups. In the hepatic encephalopathy patient group, no statistically significant differance was detected between pre-treatment collected gaita samples (HE I) and the post-treatment collected gaita samples (HE II). The cirrhosis disbiosis ratio was not found to be significant among any of the groups. Conclusion: Significant alteration of the microbiome was observed in decompensated cirrhosis patients compared with compensated cirrhosis patients. Microbial populations used in the cirrhosis disbiosis ratio (CDR) calculation can vary.