Küçük hücreli dışı akciğer karsinomunda yeni nesil dizileme yöntemi ile tedavi ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of treatmentand treatment results in non-small cell lung carcinomaby new generation sequencing
- Tez No: 630811
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL OĞUZ KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, Hedefe yönelik tedavi, Tirozin kinaz inhibitörü
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Küçük Hücreli Dışı Akciğer Karsinomunda Yeni Nesil Dizileme Yöntemi İle Tedavi ve Tedavi Sonuçlarının Değerlendirilmesi Amaç: Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) tedavisinde hedefe yönelik tedavi ajanları konvasyonel tedavinin yanı sıra sıklıkla uygulanmaktadır. Bu çalışmada KHDAK'nin olası patogenezinde rol alan mutasyonların NGS ile tespiti ve prediktif özelliğe sahip hedef mutasyonlara yönelik uygun tedavi seçenekleri ile sitotoksik tedavi alan olguların bir yıllık izlemde progresyon ve sağ kalım üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İleri evre KHDAK olan 100 hasta çalışmaya dahil edildi ve bu hastaların gene profilleri kayıt edildi. Hastalar hedefe yönelik tedavi ve klasik kemoterapi olarak aldıkları tedaviye göre gruplandırıldı. Bir yıllık izlemde progresyon görülme oranları, progresyonsuz sağ kalım süreleri ve sağ kalım süreleri incelendi. Bulgular: EGFR mutasyonu %26 oranında saptandı. Bir yıllık sağ kalım oranı %53,1 idi. Hedefe yönelik tedavi alanlarda ortanca progresyonsuz sağ kalım süresi 11 ay, klasik kemoterapi alanlarda 7 aydı (p=0,001). Mutasyon saptanmayıp klasik kemoterapi alanlarda bir yıl içerisinde progresyon görülme oranı %77,6, hedefe yönelik tedavi alanlarda %61,1 ve direnç nedeniyle klasik kemoterapi alanlarda %94,6 idi. Sonuç: Hedefe yönelik tedaviler klasik kemoterapi kombinasyonları ile karşılaştırıldığında küçük hücreli dışı akciğer kanserinde bir yıllık izlemde progresyonsuz sağ kalım süresini uzatmakta ve progresyon gelişme oranını azaltmaktadır. İleri Evre KHDAK tedavi öncesi gen analizi yapılması ve hedefe yönelik ilaçlar ile tedavinin kişiselleştirilmesi hastalarda sağ kalım üzerine olum etki sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Treatmentand Treatment Results in Non-Small Cell Lung Carcinomaby New Generation Sequencing Aim: Targeted the rapeutic agents are frequently used in the treatment of non-small celllung cancer (NSCLC) in addition to conventional treatment. In this study, it was aimed to detect the mutations involved in the possible pathogenesis of NSCLC by NGS and to compare the effects of appropriate treatment options for predictive target mutations and cytotoxic treatment on progression and survival at one-year follow-up. Materials and Methods: 100 patients with advanced NSCLC were included in the study and their profiles were recorded. The patients were grouped according to the targeted treatment and classical chemotherapy. At one-year follow-up, rates of progression, survival and progression-free survival were evaluated. Results: EGFR mutation was detected in 26% of the patients. The one-year survival rate was 53.1%. The median progression-free survival was 11 months in the targeted treatment group and 7 months in the conventional chemotherapy group (p = 0.001). The rate of progression in one year was 77.6% in the conventional chemotherapy group and 61.1% in the targeted treatment group. Conclusion: Targeted therapies prolong the progression-free survival and decrease the rate of progression in non-small cell lung cancer in one year follow-up compared to conventional chemotherapy combinations. Advanced stage NSCLC pre-treatment gene analysis and targeted personalization of treatment with the drug has a positive effect on survival in patients. KeyWords: Non-small celllung cancer, Targeted therapy, Tyrosine kinase inhibitor