Hematolojik maligniteli hastalarda bronkoalveoler lavaj ve bronkoalveoler lavaj galaktomannanının zamanlamasının invaziv fungal enfeksiyon tanısı üzerine etkisinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of the effect of timing of bronchoalveoler lavage and bronchoalveoler lavage galactomannan on the diagnosis of invasive fungal infections in patients with hematological malignancies
  1. Tez No: 630815
  2. Yazar: MÜGE KARACAKAYALILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHİR ÖZKALEMKAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: İnvaziv fungal enfeksiyon, bronkoalveoler lavaj, galaktomannan, hematolojik malignite, Invasive fungal infection, bronchoalveolar lavage, galactomannan, hematologic malignancy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
İnvaziv fungal enfeksiyonlar (İFE) immunsupresif tedavi altındaki hematolojik maligniteli hastalarda mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Tanıda radyolojik, mikroskobik, kültürel, serolojik yöntemler kullanılabilmektedir. Bronkoalveoler lavaj sıvısında galaktomannan (BAL GM) tanıda kullanılan önemli bir belirteçtir. BAL GM sonucunu etkileyen faktörlerden bazıları belirsizliğini korumaktadır. Bunlardan bir tanesi antifungal tedavinin BAL öncesi ve sonrası yapılmasının BAL GM sonuçları üzerine etkisidir. BAL GM zamanlamasının İFE tanısı üzerine etkisini araştırmak için 2015 - 2018 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalında hematolojik malignite tanısı alan ve immunsupresif tedavi altında olan, İFE düşünülerek BAL yapılan 100 hasta ve bu hastalara ait 127 BAL epizotu incelenmiştir. Hastalar öncelikli olarak akut miyeloid lösemili hastalardır, bunu akut lenfoblastik lösemili ve diğer hematolojik maligniteli hastalar izlemiştir. Antifungal profilaksi 73 epizotta BAL öncesi uygulanmış, 54 epizotta BAL örneği öncesi uygulanmamıştır. Antifungal profilaksi kullanmayanlarda BAL GM pozitifliği görülme oranı antifungal profilaksi kullananlara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0.004). İFE düşünülerek tedavi başlanmasında öncelikle buzlu cam, konsolidasyon olarak görülen bilgisayarlı tomografi bulguları esas alınmıştır. Seksen sekiz epizotta BAL öncesi tedavi başlanmış, bu epizotların 41'inde BAL GM pozitif saptanmıştır. Otuz dokuz epizotta ise BAL öncesi antifungal tedavi başlanmamıştır, bu epizotların 25'inde BAL GM pozitif saptanmıştır. Epizotlar arasında bu açıdan anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak profilaksinin BAL GM üzerine negatif etkisi tespit edilmiştir; fakat küf aktif antifungal tedavinin BAL GM üzerine anlamlı bir etkisi tespit edilmemiştir. BAL öncesi tedavi için geçen süre ile de anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu bulgular bize gerekli koşullar sağlanana kadar gerekli durumlarda teşhis için BAL'ın ertelenebileceğini düşündürtmüştür. Antifungal tedavi başlamış olmak BAL'ın tanı değerini düşürmez BAL yine de yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Invasive fungal infections (IFE) are one of the most important causes of mortality in hematologic malignancies under immunosuppressive therapy. Radiological, microscopic, cultural and serological methods can be used in diagnosis. Bronchoalveolar lavage galactomannan (BAL GM) is an important marker for diagnosis. Some of the factors affecting the results of BAL GM remain unclear. One of them is the effect of antifungal treatment before and after BAL on BAL GM results. In order to investigate the effect of GM timing on the diagnosis of IFE, we investigated 100 patients diagnosed with hematologic malignancy under immunosuppressive therapy who underwent BAL at Uludag University Faculty of Medicine Hematology Department between 2015 - 2018, and 127 BAL samples of these patients were evaluated. Patients were primarily patients with acute myeloid leukemia, followed by patients with acute lymphoblastic leukemia and other hematologic malignancies. Antifungal prophylaxis was performed before BAL in 73 cases and not performed before 54 cases. The incidence of BAL GM positivity in those who did not use antifungal prophylaxis was significantly higher than those who used antifungal prophylaxis (p=0.004). Computed tomography findings which were seen as ground-glass infiltrates and consolidation were taken as the basis for the initiation of treatment considering IFE. Pre-BAL treatment was initiated in 88 cases, and 41 of these cases had a positive BAL GM. Thirty nine cases did not start antifungal treatment before BAL, and 25 of these cases were found to be BAL GM positive. There was no significant difference between the groups in this respect. As a result, the negative effect of prophylaxis on BAL GM was determined; however, no significant effect of mold active antifungal treatment on BAL GM was detected. There was no significant relationship between the duration of pre-BAL treatment. It made us think that BAL may be postponed for diagnosis until necessary conditions are provided. Starting antifungal treatment does not decrease the diagnostic value of BAL, BAL can still be performed.