Evlilik öncesinde aile danışmanlığı hizmeti alınmasının evlilik sürecine, yaşamına ve işlevselliğine katkılarının araştırılması
Marriage process of getting family counseling service, contributions to life and functi̇onality
  1. Tez No: 630837
  2. Yazar: MEHMET ZAFER AVCILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEBRAİL KISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Aile danışmanlığı, Evlilik öncesi, Evlilik, Boşanma, Keywords: Family, Family counseling, Pre-marriage, Marriage, Divorce
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışma bir ömrü beraber yaşama isteğinde olan iki bireyin bir araya gelişlerinin başlangıç noktası sayılabilecek evlilik öncesi dönemi eksen noktası tutup; olgusal olarak bu dönemde tarafların aile danışmalığı hizmetinden yararlanmaları durumunda bunun evliliğe giden sürece, evlilik yaşamına ve evlilikteki işlevselliklere pozitif manada katkıda bulunup bulunamayacağını anlamak üzere yapılmıştır. Bu minvalde öncelikle aile, evlilik ve aile danışmanlığı konularında kapsamlı bir literatür taramasına gidilmiş; konular olabildiğince irdelenmeye çalışılmıştır. Ardından araştırma evreni olarak belirlenen İstanbul ili ve yakın bölgesinde daha önce evlenip boşanmış 57 (elli yedi) kişi ve danışmanlık alarak evlenmiş 9 (dokuz) kişiden oluşan toplamı 66 (altmış altı) kişi, iki ayrı örneklem grubu oluşturularak bunlara nicel olarak öncelikle Bayoğlu ve Atlı (2014) tarafından geliştirilmiş İnönü Evlilik Tutum Ölçeği (İETÖ) uygulanmıştır. İETÖ 5'li likert 21 sorudan oluşmakta ve genç yetişkinlerin evlilik ve evlilik kurumuna yönelik tutumlarını ölçmek üzere hazırlanmıştır. Ölçekten elde edilen puanın yüksekliği evliliğe yönelik tutumun olumluluğuna, azlığı ise aksini ifade etmektedir. Daha sonra içinde 7 (yedi) demografik sorunun yer aldığı 13 (on üç)'ü ortak olmak 8 (sekiz)'eri katılımcıların medeni durumlarını gözeten özellikte ayrı ayrı toplamda 28 (yirmi sekiz)'er soruyla cevabı evet/hayır şeklinde net olarak verilebilecek nitel bir anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre her iki grupta evliliğe yönelik olumlu tutum beslemektedir. Boşanmış katılımcılarda bu oran nispeten daha az olmuştur. Her iki grupta evlenmeden önce bir Aile Danışmanından destek almanın gerekliliği kanaatlerini ortaya koymuştur. Yalnız, boşanmış grupta bu oran %89,5 ile diğer gruptan %10,5 daha düşüktür. Boşanmış katılımcıların %71,4'ü evlenmeden önce danışmanlık hizmeti alınabileceğini duymamışken: evlilik öncesi süreçte danışmanlık alanlardan %77,8' in evlenmeden önce evlilikle ilgili gerçekçi olmayan beklentileri fark ettikleri ve bununla başa çıkmayı seanslarda öğrendikleri ifade edilmişlerdir. Araştırmadan çıkan diğer bir çarpıcı sonuç ise evlenmeden önce danışmanlık alanların %66,7'sının evlendikten sonrada bir uzmana gittiklerini beyan etmeleridir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine whether the pre-marital period, which can be considered as the starting point of the coming together of two individuals who wish to live together for a lifetime, could contribute positively to the process leading up to the marriage, to the marital life and to the functionalities of the marriage if the parties benefit from the family counseling service during this period. In this respect, a comprehensive literature review was conducted on the issues of family, marriage and family counseling; the subjects were tried to be examined as much as possible. Afterwards, it was determined as a research universe in Istanbul and its near region that a total of 66 (sixty-six) people, consisting of 57 (fifty-six) people who were married and divorced and 9 (nine) who were married by consultancy, and İnönü Marriage Attitude Scale (IETÖ) developed by Bayoğlu and Atlı (2014) was applied to two separate sample groups. IETÖ quintet likert consists of 21 questions and is designed to measure young adults ' attitudes towards marriage and the institution of marriage. The altitude of the score obtained from the scale indicates the positive attitude towards marriage and the lack of it indicates the opposite. Subsequently, a qualitative survey was carried out which included 7(seven) demographic questions, 13(thirteen) of which were common, 8 (eight) of which were based on the marital status of the participants, with a total of 28 (twenty eight) questions and the answer of which could be given clearly as yes/no. According to the findings of the study, both groups foster positive attitudes towards marriage. In divorced participants, this rate was relatively less. Both groups expressed their conviction of the necessity of getting support from a family counsellor before getting married. However, this rate is lower in the divorced group with 89.5% than in the other group with 10.5%. While 71.4% of divorced respondents had not heard that counseling could be offered before marriage: 77.8% of those who received counseling before marriage noticed unrealistic expectations about marriage before marriage and learned to deal with it in sessions. Another remakable result from the research is that 66.7% of those who received counseling before they got married declared that they went to a specialist after they got married.