Yerli turistlerin destinasyon risk algısı ile destinasyon imajı algısı ilişkisi: Diyarbakır örneği
Relationship between destination risk and destination image perception of domestic tourists: The case of Diyarbakır
  1. Tez No: 631277
  2. Yazar: HEDİYE DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Diyarbakır, İmaj, Risk Algısı, Image: Destination, Diyarbakir, Purchasing Process, Risk Perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada Diyarbakır destinasyonu üzerinde yerli turistlerin destinasyon riski ile destinasyon imaj algısı ilişkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Ayrıca demografik özelliklere göre (cinsiyet, yaş, eğitim durumu) turistlerin risk algılarında ve destinasyon imajında farklılık olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veriler, kolayda örnekleme tekniğiyle 2019 yılı Mart-Nisan aylarında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi Diyarbakır ilinde bulunan konaklama işletmelerinden ve Diyarbakır'a tatil amacıyla gelen turistlerden oluşmaktadır. Toplamda 393 adet veri toplanmıştır. Geçerliliği sağlamak için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) yapılmıştır. Daha sonra veriler, normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan (Kruskal Walis ve Mann Whitney-U) testlere tabi tutulmuştur. Sonuç olarak turistlerin destinasyon risk algısı ile destinasyon imajı arasında herhangi bir ilişki tespit edilmemiştir. Ayrıca cinsiyet ve eğitim durumunda turistlerin destinasyon risk algısında anlamlı farklılıklar da tespit edilmemiştir. Bu bulgular kapsamında birtakım öneriler ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine relationship between destination risk and destination perceptions of domestic tourists' on Diyarbakır. In addition, it has been tried to determine whether there is a difference in the risk perception and image of the tourists according to different demographic variables (gender, age, education level). In this context, quantitative research methods were used. Data were collected in March- April 2019 by easy sampling method by survey technique. In total, 393 data were collected. Exploratory Factor Analysis (AFA) was performed to ensure validity. After that,“Non-parametric Tests”(Kruskal Walis and Mann Whitney-U) were used since the data did not show normal distribution. As a result, an inverse relationship was found between destination risk perception of tourists and destination image. In addition, significant differences were not detected in the destination risk perception of the tourists in terms of gender and educational status. A number of recommendations have been proposed for these results.