Zeytinli ada insanlarının morfometrik analizi
Morphometric analysis of olive island people
- Tez No: 631300
- Danışmanlar: PROF. DR. FADİME SUATA ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Zeytinli Ada, Morfometrik Analiz, Yaş ve Cinsiyet, Zeytinli Island, Morphometric Analysis, Age and Gender Page
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Türkiye'nin ilk ada müzesi olması açısından büyük önem taşıyan Zeytinli ada, Balıkesir ili Erdek ilçesi sınırları içerisinde yer olan bir adadır. MÖ 2. yüzyılda başlayıp MS 12. yüzyıla kadar kültürel varlığını devam ettiren ada, yüz ölçümü bakımdan küçük olmasına rağmen Helen-Roma-Bizans ve Osmanlı olmak üzere dört önemli döneme ev sahipliği yapmıştır. Çalışmanın materyalini, 2007 ve 2011 yılları arasında Zeytinli ada arkeolojik kazıları sırasında ortaya çıkarılan Bizans dönemi insan iskeleti kalıntıları oluşturur. Bizans dönemine ait Zeytinli ada insan iskeletleri 143 birey ile temsil edilir. Bu bireylerden 52'si kadın, 11'i muhtemelen kadın, 33'ü erkek, 9'u muhtemelen erkek, 6'sı çocuk ve geri kalan 32 bireyin ise cinsiyeti belirlenememiştir.Çalışmanın amacı; Bizans dönemi Zeytinli adatoplumuna ait iskeletlerin yaş ve cinsiyetini belirlemek, toplumun demografik dağılımlarını ortaya çıkararak beslenme ve yaşam biçimlerini yorumlamak, Zeytinli ada iskeletleri üzerinde ölçümler alarak morfometrik analizler yapmak, çıkan sonuçları istatistiksel olarak değerlendirmek ve çağdaşı olan eski Anadolu toplumları ile paleoantropolojik açıdan benzerlik ve farklılıklarını saptamaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey's first island museum to be of great importance in terms of Zeytinliada, Erdek district of Balıkesir province is an island which is located within the boundaries. The island, which started in the 2nd century BC and continued its cultural existence until the 12th century AD, has hosted four important periods, including the Hellenic-Roman-Byzantine and Ottoman, although its face size was small. The material of the study consists of Byzantine era human skeleton remains unearthed during the archeological excavations of Zeytinli Island between 2007 and 2011. The human skeletons of Zeytinli ada, which belong to the Byzantine period, are represented by 143 individuals. of these individuals, 52 were female, 11 were probably female, 33 were male, 9 were probably male, 6 were child, and the remaining 32 individuals could not be identified. The aim of the study; Determining the age and gender of skeletons belonging to the ada community of Byzantine period, revealing the demographic distribution of the society, interpreting the nutrition and life styles, making measurements on the skeletons of Zeytinli ada, making morphometric analysis, statistically evaluating the results, and paleoantropological similarities and differences with the contemporary Anatolian societies. to determine.