Nazım Hikmet'in bütün şiirlerinin dizini ve sözvarlığı incelemesi (Giriş-inceleme-sözlük )
The index and vocabulary analysis of all the poems of Nazım Hikmet
  1. Tez No: 631431
  2. Yazar: DAMLA ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MEHDİ ERGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlük, dizin, sözvarlığı, Nazım Hikmet, Dictionary, index, vocabulary, Nazım Hikmet
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 538
Özet
Türk Edebiyatı tarihinin şüphesiz en önemli ve en etkili şahsiyetlerinden biri Nazım Hikmet Ran'dır. Nazım'ın şiirleri, şiirlerinin konuları, şiirlerinde kullandığı imgelem ve şiire getirdiği şekli yenilikler yazın tarihimizi şekillendirmiş ve günümüze ulaştırmıştır. Nazım'ın şiirleri olmasaydı Türk şiir tarihi eksik kalırdı. Çalışmamızda Nazım Hikmet'in sözlüğünü meydana getirmiş kelimelerin sıklık dizini, yabancı dillerden dilimize geçmiş kelimeler belirtilmiş bulunmaktadır. Bununla birlikte Nazım'ın şiirlerinde kaç kelime kullanıldığı sayısal verilerle belirlenmiş ve tablo şeklinde sunulmuştur. Zengin bir kelime haznesine sahip olan Nazım Hikmet'in şiirlerinden edindiğimiz bilgiler ışığında edebi kimliği tahlil ve izah edilmeye çalışılmış hayatı ve edebi eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Sözlüğün verdiği bilgilerden hareketle zengin kelime haznesi sözvarlığının değerini ve önemini anlamamızı sağlamış ve bu konuda da bilgi giriş bölününde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nazım Hikmet Ran is undoubtedly one of the most important and influential figures in the history of Turkish litarature. The poems of Nazım, the subjects of his poems and the inovations he brougth to poetry, shaped our history in the litarature and has reached to the present. Without Nazım's poems, the history of Turkish poetry would be incomplete. İn our study, the frequency index of the words that made up Nazım Hikmet's dictionary and the words that have passed into our language from foreign languages are also stated.However, how many words were used in Nazım's poems was determired by numerical data and presented in the form of a table.We have tried to analyze and explain his literary identity in the lightof the information we have obtanied from the poems of Nazım Hikmet who has a rich vocabulary, information was gluen about his life and works. In the light of the information provided by the dictionary, its rich vocabulary has enabled us to understand the value and importance of the vocabulary.