Sürdürülebilirlik kavramı ve giysi tasarımına etkisinin araştırılması
The concept of sustainability and its effect on clothing design
  1. Tez No: 631442
  2. Yazar: GÜLSÜM KELBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİM ENGİN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Giysi, Moda, Sürdürülebilirlik, Tasarım, Tekstil, Tüketim, Clothes, Consumption, Design, Environment, Fashion, Sustainability, Textile
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Dünya tarihinin gelişim sürecinde sanayileşme, nüfus artışı, teknolojik gelişmeler, küreselleşme ve bazı felsefi yaklaşımların rol aldığı önemli kırılma noktaları nedenine bağlı olarak üretim ve tüketim artış göstermiştir. Bu gelişmelerden en çok etkilenen doğa, çevre, hayvan ve bitki türlerinin yok olmasına göz yumulmuştur. Hızlı tüketim kültürü doğanın sınırlı kaynakları ve ekosistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturmuştur. Olumsuz yöndeki gelişmeler kaynakların hızla tükenmesine, doğanın yok olmasına, insan sağlığının giderek bozulmasına neden olmuştur. Gelişmelerin tetiklediği ekonomik ve sosyal yapıdaki bozulma sorunları da beraberinde getirmiştir. İnsanın en temel ihtiyaçlarından olan giysi, aksesuar ve ev tekstili gibi ürünlerin, Tekstil ve Moda sektöründe insan ve çevre sağlığını gözetip sürdürülebilir olmasına dikkat edilmelidir. Sürekli değişim gösteren dünya düzeni içerisinde değişikliklere ayak uydurma isteği, her koşulda yeni farklı olanı arzulayan tüketim toplumlarını, moda dünyasında ise neredeyse altı aydan kısa süren trendleri gündeme getirmektedir. Tasarımlar, bu trendlere sırtını dayayarak esas tanımı olan problem çözme eyleminden uzaklaşmakta, küreselleşme, sürdürülebilirlik ve diğer çevresel ihtiyaçlar gibi güncel problemleri de ortaya çıkarmaktadır. Sektör, kısa süreli trendlere yönelik tüketimi yavaşlatarak, gelecek nesillere yaşanabilir alanlar bırakabilme amacına yönelik sürdürülebilirlik kavramına yönelmelidir. Tez çalışmasında, sürdürülebilirlik kavramının giysi tasarımına etkisinin araştırılması ve analiz edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Production and consumption have increased due to industrialization, population growth, technological developments, globalization and important breaking points in which some philosophical approaches have played a role in the development of world history. The destruction of nature, environment, animal and plant species, which were most affected by these developments, was tolerated.Rapid consumption culture has had negative effects on the limited resources and ecosystem of nature. The negative developments led to the rapid depletion of resources, the destruction of nature and the gradual deterioration of human health.The economic and social deterioration triggered by the developments brought along problems.Care should be taken to ensure that products such as clothes, accessories and home textiles, which are one of the most basic needs of human, are sustainable in the Textile and Fashion sector, by protecting human and environmental health.The desire to keep up with the changes in the ever-changing world order brings up the consumer societies that desire the new different in all circumstances, and trends that last less than six months in the fashion world. Designs, by leaning their back on these trends, move away from the problem-solving action, which is their main definition, and present current problems such as globalization, sustainability and other environmental needs. The sector should turn to the concept of sustainability for the purpose of leaving livable areas for future generations by slowing down consumption for short term trends.In the thesis study, it is aimed to investigate and analyze the effect of the concept of sustainability on garment design.