Hamzanāme (35. cilt) (inceleme-metin-sözlük)
Hamzanāme (Volume 35) (review-text-glossary)
- Tez No: 631555
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamza-nâme, Hamzavį 14. Yüzyıl, Eski Anadolu Türkçesi, Hamza-nâme, Hamzavį 14th century, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 536
Özet
Eski Anadolu Türkçesi'nin önemli kaynaklarından biri olan Hamza-nâme, 14. yüzyılda Hamzavî tarafından kaleme alınmıştır. Eserde Hz. Hamza'nın macera dolu hayatı, kahramanlıkları ve yapmış olduğu savaşlar anlatılır. Eski Anadolu Türkçesi'nin dil husûsiyetlerini yansıtan Hamza-nâme, gerek söz varlığı ve gerek dil bilgisi bakımından önemli bir eserdir. Anlatımında sade, açık, Arapça ve Farsça terkiplerden oldukça uzak bir üslûp kullanılmıştır. Hamza-nâme'nin toplamda bilinen yetmiş iki cildi vardır. Çalışmamızda Hamza-nâme'nin 35. cildini inceledik. Üzerinde Yüksek Lisans çalışması yaptığımız Hamza-nâme'nin iki nüshası bulunmaktadır. Çalışmaya esas aldığımız nüsha; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Nadir Eserler Kütüphanesi'ndeki 2496 numarada kayıtlı bulunmaktadır. Öncelikle, metnin transkripsiyonlu çevirisini yaptık. Ardından metni özetledik. Daha sonra kelime hazinesi bakımından zengin olan metnin sözlüğünü hazırladık. Son olarak metindeki kişilerin ve yerlerin adlarının yer aldığı bir index hazırladık.
Özet (Çeviri)
Hamza-nâme, one of the important sources of Old Anatolian Turkish, was written by Hamzavi in the 14th century. In the work, Hz. Hamza's adventurous life, his heroism and wars are told. Hamza-nâme, which reflects the linguistic characteristics of Old Anatolian Turkish, is a significant work in terms of vocabulary and grammar. In his narration, a simple, clear style which is quite far from Arabic and Persian compositions was used. Hamza-nâme has a total of seventy-two volumes known. In our study, we examined the thirty-fifth volume of Hamza-nâme. There are two copies of the Hamza-nâme, of which we have a Master's Degree. The copy that we base the study on; it is registered at number 2496 in the Rare Works Library of Istanbul University, Faculty of Letters. Firstly, we transcribed the text. Then, we summarized the text. Later, we prepared the dictionary of the text, which is rich in vocabulary. Finally, we created an index containing the names of people and places in the text.