Auteur kuram perspektifinden Bahman Ghobadi sineması
The cinematography of Bahman Ghobadi from the perspective of Auteur theory
- Tez No: 631612
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Auteur Kuramı, Bahman Ghobadi, Yönetmen Sineması, Auteur Theory, Bahman Ghobadi, Director Cinematography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırma, filmlerinde kendi tarzını ortaya koymayı başarabilmiş İranlı Kürt yönetmen Bahman Ghobadi'nin sinemasını auteur kuram çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın kapsamını Ghobadı'nin 1999-2012 yılları arasında yönetmenliğini üstlendiği altı uzun metrajlı sinema filmi oluşturmaktadır. Bu kapsamda Bahman Ghobadı'nin yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği Sarhoş Atlar Zamanı, Anavatanımın (Annemin Ülkesinin) Şarkıları, Kaplumbağalar da Uçar, Yarım Ay, Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok ve Türkiye-İran ortak yapımı Gergedan Mevsimi filmleri, metin analizleri anlatıları, karakterleri ve dramatik yapıları ile ele alınmaktadır. Yönetmenin filmlerindeki içeriksel, biçemsel özellikler Andrew Sarris'in üç öncülü (Teknik ustalık, Kişisel tarz, İçsel anlam) ve Peter Wollen'ın yapısalcı yaklaşımı göz önüne alınarak yönetmenin Auteur bir yönetmen olup, olmadığı sorusuna cevap aranmaktadır. Ghobadı'nin auteur analizi çerçevesinde teknik ustalığının özellikleri, tarzının oluşumu açısından sinema dilinin özellikleri, sinemasındaki içsel anlam, mekân, karakter ve tema özellikleri incelenmektedir. Araştırmanın sonucunda, öyküleri kadar, yapaylıktan uzak dramatik unsurlarıyla da dikkat çeken filmleri arasında ortak temaların bulunması, karakterlerinin birbirinin devamı niteliğinde olması, mekânın filmlerde bir karakter olarak sergilenmesi, kullandığı metaforik anlatımla yeni bir gerçekçilik anlayışı sergilemesi gibi özellikleriyle Bahman Ghobadi'nin auteur bir yönetmen olduğu ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyse the cinematography of Kurdish origin Iranian film director Bahman Ghobadi through the perspective of Auteur Theory. Concordantly, the six full-length films directed by himself between the years of 1999-2012 were scrutinised. The text analyses, narratives, dramatic structures, and characters of the films that written, directed and produced by himself, which are A Time for Drunken Horses, Turtles Da Fly, Half-Moon, Nobody Knows About The Persian Cats and Song Of My Mother's Country and Turkish-Iran co-produced Rhino Season were probed. Whether he is an auteur director or not was researched throughout the study by investigating contextual and formal features of his films via considering three antecedents of Andrew Harris, which are 'technical mastery, personal style and inner meaning'. From the perspective of Auteur theory, Ghobadi's attributes of technical mastery, the characteristics of the language of his cinematography in terms of forming his own style and the features of the inner meaning, place/environment, characters and theme of his films were examined. Overall, the research argues he is an auteur director; by considering common themes among his films, characters in the films are formed successively, utilising places as different characters and demonstrating a new reality through the metaphoric expressions he used.