Hamzavî'nin Hamza-nâmesi (44. cilt) (İnceleme-metin-sözlük)
Hamzanama (volume 44) (Review-text-glossary)
  1. Tez No: 631629
  2. Yazar: SERPİL KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamza-nâme, Eski Anadolu Türkçesi, 14. yüzyıl, Hamzavî, Türk halk hikâyesi, Hamza-nâme, Old Anatolian Turkish, 14th century, Hamzavî, Turkish folk tale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 448
Özet
Hamza-nâmeler, sözlü edebiyatın bir ürünü olup sonradan Türk edebiyatı içerisinde yazılı edebiyatta da varlığını sürdürerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu eser 14. yüzyıl divan şairlerinden Germiyanlı Ahmedî'nin kardeşi olan Hamzavî tarafından yazılmıştır. Hikâye Hz. Hamza'nın kimliği etrafında şekillenerek oluşmuştur. Onun dürüst, adaletli ve kahraman oluşu Türk halkı tarafından benimsenmiştir. Böylelikle Türk halkının İslamiyet'e karşı olan derin saygılarının da etkisiyle uzun yıllar ilgiyle okunup halk arasında canlı ve dinamik kalmayı başarmıştır. Hamza-nâmeler yetmiş iki ciltten oluşmaktadır. Bu çalışmamızda 44. cildi incelenmiştir. O dönemdeki Türk kültürünün izlerini, kapsamlı çalışmayla gözler önüne serip hikâyenin transkripsiyonlu çevirisi yapılmıştır. Son olarak detaylı sözlük çalışmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hamza-nâme are a product of oral literature and have managed to reach the present day by continuing their existence in written literature within Turkish literature. This work was written by Hamzavî, the brother of Ahmedî from Germiyan, one of the 14th century divan poets. The story is formed around Hz. Hamza's identity. His honest, fair and heroic nature has been adopted by the Turkish people. Thus, with the effect of the deep respect of the Turkish people towards Islam, it has been read with interest for many years and has managed to remain lively and dynamic among the people. Hamza-nâme consist of seventy-two volumes. In this study, the 44th volume was examined. The traces of the Turkish culture of that period were revealed with a comprehensive study and the transcription of the story was made. Finally, a detailed dictionary study is included.