Hamzavî'nin Hamza-nâmesi (19.cilt) (İnceleme-metin-sözlük)
- Tez No: 631528
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamza-nâme, Hamzavî, Hz. Hamza, 19. Cilt
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 508
Özet
Hamza-nâme, Hz. Hamza'nın serüven hayatı ve yapmış olduğu savaşları anlatan destanî halk hikâyelerinin adıdır. Hz. Hamza, İslâm dini uğruna yapmış olduğu savaşlarla Müslümanların arasında simgesel bir kahraman haline gelmiştir. Hamza-nâmeler, İslâm coğrafyasının farklı mekânlarında halk hikâyecileri tarafından anlatılarak günümüze kadar gelmiştir. Söz varlığı ve gramer açısından oldukça verimli bir metin olan Hamza-nâme'nin tespit edilmiş yetmiş iki cildi vardır. Biz, çalışmamızda Hamza-nâme'nin 19. cildini inceledik. Öncelikle metnin transkripsiyonlu çevirisini yaptık. Ardından metnin özetini hazırladık. Daha sonra metnin tüm söz varlığını yansıtan kapsamlı bir sözlük oluşturduk.
Özet (Çeviri)
Hamza-nâme is the name given to the mythical stories regarding Hz. Hamza's adventurous life and the wars he waged. Hz. Hamza became a token of heroism among Muslims through the wars he fought for the sake of Islam. The Hamza-nâmes survived up to date thanks to the folk story tellers recounting his heroic actions throughout the Islamic world. Hamza-nâme has 72 confirmed volumes which are rich in terms of vocabulary and grammar. We analysed the 19. volume in this study. Fisrtly, we made the translation of the text with transcription. Then, we prepared a short and concise summary of the text. And finally, we produced a comprehensive dictionary reflecting the exhaustive vocabulary of the text. KEY WORDS: Hamza-nâme, Hamzavî, Hz. Hamza, 19. volume