Hamzavî'nin Hamza-nâmesi (12. cilt) inceleme, metin, sözlük
Hamzavî's Hamza-nâme (12. binding) research, text, dictionary
- Tez No: 631479
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamzavî, Hamzanâme, Hz. Hamza, Eski Anadolu Türkçesi, Hamzavî, Hamzanâme, Hz. Hazma, Former Anatolian Turkish Period
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 336
Özet
İlk önce Arap ve İran edebiyatında görülen ve daha sonra Türk edebiyatında sözlü gelenek olarak görülmüş olan Hamzanâme, Türk-İslam kültürünün özelliklerini taşımasıyla Türk halkı arasında çok rağbet görmüştür. 14. Yüzyılda şair Ahmedî'nin kardeşi Hamzavî tarafından yazıya geçirilen ve Hz. Hamza'nın menkıbevî hayatı etrafında oluşan destani halk hikâyesidir. Tespit edilmiş yetmiş iki cildi bulunan Hamzanâme söz varlığı ve garamer açısından oldukça başarılı bir metindir. Bu çalışmada Hamzanâme'nin onikinci cildi ele alınmılştır. Öncelikle metnin özeti sunulmuş, devamında metnin transkripsiyonlu çevirisi yapılmıştır. Daha sonra metnin tüm söz varlığını yansıtan kapsamlı bir sözlük ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hamzaâme, which was first seen in Arabic and Iranian literature and later seen as an oral tradition in Turkish literature, was very popular among the Turkish people because of its characteristics of Turkish- Islamic culture. It is an epic folk tale written by the poet Ahmedi's brother Hamzavî in the 14th century and formed around Hz. Hamza's hagiographic life. Hamzanâme, which has seventy-two volumes identified, is a very successful text in terms of vocabulary and grammar. In this study, the twelfth volume of Hamzanâme is discussed. First of all, a summary of the text was presented, followed by a transcribed translation of the text. Then, a comprehensive dictionary reflecting the entire vocabulary of the text was put forward.