Sosyal medyadaki marka dilinin grafik tasarımı etkilemesi
Influence of brand language graphic design in social media
- Tez No: 631690
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: sosyal medya, marka dili, tasarım, social media, brand language, design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sosyal medya 2000'li yılların başlarında hayatımıza girmiş ve gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Bu nedenle sosyal medya insan yaşamında bazı değişimler meydana getirmiştir. İnsanlar sosyal medya platformları sayesinde daha hızlı ve kolay bir şekilde bilgiye ulaşma olanağı elde etmişlerdir. Bu çerçevede insanlar mekân ve mesafeden bağımsız olarak dünyanın bir ucundan diğer bir ucunda bulunan insanlarla bile kolaylıkla iletişim kurabilmeyi başarmışlardır. Sosyal medya ile birlikte ortaya çıkan bu yenilikler pazarlamaya farklı bir boyut kazandırmış ve böylece 'sosyal medya pazarlaması' kavramı ortaya çıkmıştır. Sosyal medya pazarlaması, internet ağı üzerinden sosyal medya platformları kullanılarak gerçekleştirilen pazarlama aktiviteleri olarak ifade edilmektedir. Sosyal medya pazarlamasında kullanılan medya araçları, önceden kullanılan medya araçlarına kıyasla tüketicilere pek çok yeni fırsat sunmuştur. Böylece tüketiciler sosyal medya platformları üzerinden ürün ve hizmetler hakkında daha fazla bilgi elde etmenin yanı sıra ürün ve hizmetler hakkındaki deneyimlerini paylaşarak birbirlerinin satın alma kararına da etki etmeye başlamışlardır. Bu süreçlerin iyi bir şekilde yönetilmesi ise işletme yöneticileri açısından önem arz etmektedir. Enformasyon çağında grafik tasarımda da pek çok yeni alan ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede dijital dönüşüm geçiren reklam endüstrisi, grafik tasarımın görsel iletişim becerisini sanal ortamlara uygun hale getirilmesinde önemli bir etken olarak görülmektedir. Reklamcılığın işlevsel formüllerinin geliştirildiği dijital mekânlar ise grafik tasarımın nefes alacağı yeni oluşumların ortaya çıkmasınısağlamıştır. Böylece yeni iletişim ortamında fiziksel varlıklarından kurtulan grafik tasarım ürünlerinin, dijital nesneye dönüştürülmesi söz konusudur. Artık reklamcılığın markaların kimlik edinme süreçlerinde yeni yöntemler geliştirmesi de grafik tasarımın sorumluluk alanının genişlemesini sağlamıştır. Görsel paylaşımlar üzerine kurulmuş olan sanal dünyada grafik tasarımın, görsel kültürün iyileştirilebilmesi için tarihi doktrinleri kullanması önemli bir husus olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Social media entered our lives in the early 2000s and has become a part of daily life. Therefore, social media has made some changes in human life. Thanks to social media platforms, people have had the opportunity to access information more quickly and easily. In this context, people have managed to communicate easily, regardless of location and distance, even with people from one end of the world to the other. These innovations that emerged with social media brought a different dimension to marketing and thereby the concept of“social media marketing”arose. Social media marketing is defined as marketing activities carried out by using social media platforms over the internet. Media tools utilized in social media marketing have offered numerous new opportunities to consumers compared to previously used media tools. Thus, consumers have begun to influence each other's purchasing decisions by sharing their experiences about products and services, as well as obtaining more data about products and services through social media platforms. Good management of these processes is significant for business managers. In the information age, many new fields have developed in graphic design. In this context, the advertising industry, which has undergone digital transformation, is regarded as a significant factor in adapting the visual communication skills of graphic design to virtual environments. Digital venues where functional formulas of advertising have been developed have enabled new formations to relieve graphic design. Thus, in the new communication environment, graphic design products that get rid of physical assets are transformed into digital objects. Nowadays, the development of new methods in the process of brand identity acquisition by advertising has also expanded the responsibility area of graphic design. It is seen as an important issue that graphic design uses historical doctrines in order to improve visual culture in the virtual world built on visual sharing.