Okul öncesi kitaplardaki görsellerin çocuklar üzerindeki etkisi
The effect of visuals in preschool books on children
- Tez No: 631693
- Danışmanlar: PROF. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görselli Çocuk Kitaplarının Özellikleri, Çocuk Gelişim Kitaplarındaki İllüstrasyonların Etkisi, Renklerin Önemi, Görsellerdeki Uygun Çizimler, Çocuk Kitaplarının Eğitim ve Gelişim Açısından Etkisi, Characteristics of Visual Children's Books, The Effect of Illustrations in Child Development Books, The Importance of Colors, Appropriate Drawings in Images, The Effects of Children's Books on Education and Development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çocuk kitabı çocuğun, okuma alışkanlığı edinmesi için görsel dünyasında yer almasını belirleyen etkili bir araçtır. Çocuğun görsel ve yazılı kültürle iletişimini sağlayan çocuk kitabı, önemli bir kaynaktır. Kitaplar çocuğa, hayvan, doğa, insan ve çocuk ilişkisi, gerçekliğini bulma, tanıma, anlama ve keşfetme olanağı yaratır. Çocuğu hayata ve dünyaya ortak eder. Çocukla hayat arasında ilişki kurar. Bu ortaklık, çocuğun duygu ve düşüncelerini biçimlendirir, önerilerini ve beğenilerini, değiştirir, olgunlaştırır. Masal, hikâye gibi anlatılardan oldukça etkilenen çocuklar, İllüstrasyon çizimler sayesinde hayal güçlerini ve bakış açılarını geliştirir. İllüstrasyonların Etkisi çocukları sosyal ve zihinsel açıdan tesir eder. Çocukların anlama dinleme ve becerileri, sözel anlatım gücü ve kendini anlatma özelliği kelime dağarcığı gibi yeteneklerini geliştiren kitaplar, çocukların hayal dünyasını ve yaşam açısını da bağ kurar. Çocuklarda Psikolojik alanda renkler ve hareketli çizimler açısından büyük önem taşır. Renkleri tanıma ve renk seçme,4 yaşından sonra ortaya çıkar ve ruhsal olarak değerlendirilir. Yalnız çocukların kullandıkları renklerin 4 yaşından sonra bir anlam ifade ettiği bilinmelidir. Görsellerde çocuklar hangi renklere ağırlık verdiklerine, ilgi gösterdiklerine dikkat edilmelidir. Görseller ve çizim, kişinin yaşamı, zihinsel gelişiminin göstergesi ve kendi diliyle ifade ediş biçimini olarak gösterilebilir. Gelişim kişinin hayatı boyunca geçirdiği uyumlu, düzenli, devamlı ilerlemeyi ve değişmeyi ifade eden bir kavramdır. Çocukların düşünce biçimlerini yansıtıyor olması görsellerinin en büyük önemidir. Dil gelişimi tam gelişememiş olsa dahi, görsel ve çizim çocuklar için en kolay etkileşim ve iletişim aracıdır bu iki araç sayesinde çocuk dış dünyayla arasındaki iletişimi gerçekleştirir. Çocuk Kitaplarında içerik ve görsel özellikleriyle çocuğun ilgi duyduğu ve beğeni alanına girerek öncelikle çocukla doğal bir etkileşim ortamı yaratarak ve eğlenceli etkinlikler yaparak da yeni davranışlar öğretilebilir. Çocuk kitaplarında görsel ve çizilen karakterler, cinsiyetler arasındaki farkın bir eksiklik ya da üstünlük gibi algılanabileceği şekilde olaylar gelişmiştir. Cinsiyet ayrımcılığı içeren, çoğunlukla kız olarak çizilmiş özellikle meslekler alanında bilinçaltına erkeklerin daha üstün olduğuna dair düşünceler rastlanmıştır. Çocukların, kaynaklarda toplumsal ve sosyal cinsiyet kalıp yargıları ile karşılaşmaları, kız, erkek ayrımını birçok yönden toplumun istediği gibi geleneksel bir şekilde öğrenmelerine neden olabilir. Çocuk kitaplardaki gelişim ve eğitim ile ilgili bilimsel ve doğrusal yaklaşımlar bilgideki hatalar ve sosyal cinsiyet kalıp kavramları öne çıkan sonuçlardandır. Bu sonuçlarda cinsiyet ayrımı ve kavramı görsel etkisinde, kelime anlam bütünlüğünde, eğitimde çok önem verilmedir.
Özet (Çeviri)
Children's book is an effective article to take place in the visual world in order to acquire reading habits. The children's book is an important resource for the child to communicate with written and written culture. The books create applications for the child, animal, nature, human and child relationship, finding, recognizing, understanding and discovering their reality. It makes the child a partner to the world and the world. It establishes a relationship between the child and life. This partnership shapes their thoughts and thoughts, changes their suggestions and likes, and matures them. Children who are highly influenced by fairy tales and stories, develop their imaginations and perspectives thanks to illustration drawings. The Effect of Illustrations affects children socially and mentally. The books that improve children's skills such as comprehension, listening and skills, verbal expression power and selfexpression feature vocabulary, also connect children's imagination and life angle. It is very important in terms of colors and animated drawings in the psychological field in children. Recognizing and choosing colors occurs after the age of 4 and is considered spiritual. It should be known that the colors used by children alone mean something after the age of 4. Attention should be paid to the colors that children concentrate on and show interest in the visuals. Visuals and drawing can be shown as an indicator of a person's life, mental development and way of expression in his own language. Development is a concept that expresses the harmonious, regular, continuous progress and change that a person goes through throughout his life. It is the most important thing that visuals reflect the thinking styles of children. Even if language development is not fully developed, visual and drawing are the easiest means of interaction and communication for children. Thanks to these two tools, the child communicates with the outside world. With the content and visual features of the Children's Books, new behaviors can be taught by creating a natural interaction environment with the child and by doing fun activities by entering the area of interest and appreciation of the child. The visual and illustrated characters in children's books have developed in such a way that the difference between the genders can be perceived as a deficiency or superiority. Gender discrimination, mostly drawn as girls, especially in the field of professions, subconsciously thought that boys are superior. The fact that children encounter social and social gender stereotypes in the resources may cause them to learn the distinction between boys and girls in a traditional way, as the society wishes in many ways. Scientific and linear approaches to development and education in children's books, errors in knowledge and social gender pattern concepts are among the prominent results. In these results, great importance is attached to the visual effect of gender discrimination and concept, word meaning integrity, and education.