18 yaş ve üzeri bireylerde COVİD-19 korkusu ile depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between fear of COVİD-19 and depression, anxiety and hopelessness levels among the individuals at the age of 18 and over
- Tez No: 631694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Korkusu, Depresyon, Anksiyete, Umutsuzluk, Fear of Covid-19, Depression, Anxiety, Hopelessness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, 18 yaş ve üzeri bireylerde Covid-19 korkusu ile depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelemesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu yaşları 18 ile 75 arasında değişen toplam 675 (391 kadın ve 284 erkek) birey oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından hazırlanmış“Kişisel Bilgi Formu”, Covid-19 korkusu düzeylerini belirlemek için“Covid-19 Korkusu Ölçeği”, depresyon düzeylerini belirlemek için“Beck Depresyon Ölçeği”, anksiyete düzeylerini belirlemek için“Beck Anksiyete Ölçeği”ve umutsuzluk düzeylerini belirlemek için“Beck Umutsuzluk Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Gruplar t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, bireylerin Covid-19 korkusu düzeyleri ile depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaştığı görülmüştür. Aynı zamanda bireylerin Covid-19 korkusu arttıkça depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeylerinin de arttığı; Covid-19 korkusunun depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeyleri üzerinde yordayıcı etkileri olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar literatür ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the present study, analyzing the relevance between fear of Covid-19 and levels of depression, anxiety and depression on adults aged 18 and older was aimed. Subject group of the research consists 675 individuals (391 fameles and 284 males) on the age range of 18 and 75.“Personal Information Form”,“The Fear of Covid-19 Scale”to specify the level of fear of Covid-19,“Beck Depression Scale”to specify the level of depression,“Beck Anxiety Scale”to specify the level of anxiety and“Beck Hopelessness Scale”to specify the level of hopelessness has been prepared by the researcher and used to collect personel datas from the subject group. Independent Samples t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis and Simple Linear Regression Analysis has been used to analyze the collected datas. According to the results of the study, due to fear of Covid-19 level; level changes of depression, anxiety and hopelessness has been viewed according to demographic variables. Therewithal, it has been observed that as individuals fear of Covid-19 increased, their levels of depression, anxiety, and hopelessness also increased; herewith fear of Covid-19 has predictive effects on levels of depression, anxiety and hopelessness. The results were obtained were discussed with help of the literature and recommendations were made.