Bağlanma boyutları ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracı rolü
The mediating role of self-compassion in the relationship between attachment dimensions and marital satisfaction
- Tez No: 631692
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma boyutları, evlilik doyumu, öz-şefkat, Attachment dimensions, marital satisfaction, self-compassion
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bağlanma boyutları (kaygılı ve kaçıngan bağlanma) ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracı rolünü araştırmaktır. Araştırmada, katılımcı olmayı gönüllü olarak kabul eden 200 evli kadın ve 200 evli erkeğe Demografik Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YIYE I), Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ) ve Öz-Duyarlık Ölçeği uygulanmıştır. Bağlanma boyutları ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracı rolünü test etmek için Bootstrap örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, mevcut örneklem üzerinde bağlanma boyutları ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide bazı aracı mekanizmaların katkı sağladığı görülmüştür. Yapılan analizler, öz-şefkatin öz-sevecenlik alt boyutu için kaçıngan bağlanma ve evlilik doyumu arasındaki ilişkiye kısmen aracılık ettiğini; öz-şefkatin öz-yargılama alt boyutunun ise, hem kaçıngan bağlanmadan evlilik doyumuna giden ilişkiye hem de kaygılı bağlanmadan evlilik doyumuna giden patikaya kısmen aracılık ettiğini ortaya koymuştur. Öz-şefkatin tek bir boyut halinde bağlanma boyutları ve evlilik doyumu arasındaki ilişki üzerinde aracılık etkisi ise anlamlı çıkmamıştır. Bulgular, bağlanma boyutları ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide öz-şefkatin altta yatan mekanizmalardan biri olduğunu ve önemini vurgulamıştır. Araştırmanın bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is the mediating effect of self-compassion in relationship between attachment dimensions and marital satisfaction. Demographic Information Form, YIYE-1, DAS and SCS were applied to 200 women and 200 men who are voluntarily accepted to be participants in this study. Bootstrapping sampling method was used for self-compassion's mediated role in the relationship between attachment dimensions and marital satisfaction. It was obviously seen that this study's results provided supporting to some mediational mechanisms on the current sample. Results indicated that the relationship between avoidant attachment and marital satisfaction partially mediated by self-compassion's self-kindness sub dimension. Also, analysis shows that sub dimension of self-compassion's self-judgement partially mediated for both affair anxious attachment to marital satisfaction path. Findings emphasized the importance of self-compassion as an underlying mechanism of attachment dimensions and marital satisfaction. The results of the current study were discussed in the direction of the relevant literature.