Orta yaş dönemindeki kadınlarda beden algısı, sosyal görünüş kaygısı ve öz şefkat
Body perception, social apperance anxiety and self compassion in women in middle adulthood
  1. Tez No: 631708
  2. Yazar: DİLARA GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM CANKARDAŞ NALBANTÇILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Öz Şefkat, Body Perception, Social Appearance Anxiety, Self-Compassion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Psikolojik iyilik hali ve psikolojik iyilik halinin insanlara olan etkilerini anlamaya yönelik çalışmalar her geçen gün artmakta ve alınan veriler günümüzde büyük önem taşımaktadır. Bireylerin bedenlerinden duydukları memnuniyet, bedenlerini olumlu algılamaları ve öz şefkat düzeylerindeki artışın psikolojik iyilik haline etki ettiği bilinmektedir. Sosyal görünüş kaygısının ise olumsuz beden algısının bir sonucu olduğu ve olumsuz beden algısının sosyal görünüş kaygısını arttırdığı bilinmektedir. Öz şefkat, olumsuz beden algısı ve utanç duygularına karşı tampon görevi yaparak kadınların bedenlerini ve yeteneklerini takdir etmelerini, kabul etmelerini ve kendilerine daha sevecen bir tutumla yaklaşmaları için yardımcı olmaktadır. Kadınların yaşamları boyunca geçirdiği fiziksel ve ruhsal değişikliklerden biri olan menopoz da orta yetişkinlik dönemindeki kadınların beden algılarına da etki etmektedir. Bu araştırmada, kadınların orta yetişkinlik döneminde geçirdikleri değişimlerin beden algılarına, sosyal görünüş kaygısı ve öz şefkat düzeylerine etki edebileceği öngörülmüş; bu amaçla değişkenler arası ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış ve veriler Araştırma Soru Formu, Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ), Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ), Öz Şefkat Ölçeği ile toplanmıştır. Yapılan çalışmanın katılımcı grubunu, 20-65 yaş arası, araştırmaya katılmaya gönüllü olan 462 kadın oluşturmaktadır. Araştırmada kadınların beden algılarının, sosyal görünüş kaygıları ve öz şefkat düzeylerinin ilişkisi incelenmesi sonucunda kadınların öz-şefkat düzeyleri arttıkça beden algılarının düzeyde arttığı tespit edilmiştir. Araştırmada kadınların sosyal görünüş kaygıları arttıkça beden algılarının azaldığı belirlenmiştir. Elde edilen bir diğer bulguya göre ise; kadınların öz şefkat düzeyleri arttıkça sosyal görünüş kaygıları azalmaktadır. Araştırma bulguları yerli ve yabancı literatür ile desteklenerek tartışılmıştır. Elde edilen bulgular kadınların bedenlerine daha şefkatle, daha sevecen ve daha kabullenici yaklaşabilmeleri için önleyici programlar geliştirmek adına ışık tutacaktır. Kadınların beden algıları ile ilgili değişkenlerin belirlenmesi ve bunlar üzerine çalışmalar yapılması ruh sağlığı alanında çalışan araştırmalar çalışanları açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Studies aimed at understanding the effects of psychological well-being and psychological well-being on people are increasing every day, and the data received is of great importance today. It is known that individuals ' satisfaction with their bodies, positive perception of their bodies, and an increase in self-compassion levels affect psychological well-being. It is known that social appearance anxiety is a result of negative body perception, and negative body perception increases social appearance anxiety. Self-compassion acts as a buffer against negative body perception and feelings of shame, helping women to appreciate, accept and approach their bodies and abilities with a more caring attitude. Menopause, one of the physical and mental changes that women undergo throughout their lives, also affects the body perceptions of women in middle adulthood. In this study, it was predicted that the changes that women undergo in middle adulthood may affect their body perception, social appearance anxiety and self-compassion levels; for this purpose, it is aimed to decipher the relationship between variables. The relational screening model was used in the study and the data was collected using the research questionnaire, Body Perspection Scale (BAS), Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) and Self-Compassion Scale (SCS). The study's participants were 462 women who aged 20-65 and volunteered to participate in the study. As a result of examining the relationship between women's body perceptions, social appearance concerns and self-compassion levels, it was found that as women's self-compassion levels increased, their body perceptions increased. In the study, it was determined that as women's social appearance concerns increased, their body perception decreased. According to another finding, as women's self-compassion levels increase, social appearance concerns decrease. Research findings have been supported and discussed with domestic and foreign literature. The findings will shed light on the development of preventive programs so that women can approach their bodies more affectionately, more affectionately and more accepting. Determining variables related to women's body perceptions and conducting studies on them is very important for research employees working in the field of mental health.