Ampersand sembolünün grafik tasarımında yeri, önemi ve kullanım alanları
Place and importance of ampersand symbol in graphic desing and it's usage areas
- Tez No: 631799
- Danışmanlar: PROF. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: tasarım, grafik tasarımı, ampersand sembolü, design, graphic design, ampersand
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezin konusu ampersand sembolünün grafik tasarımında yeri, önemi ve kullanım alanlarının tespit edilmesidir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş niteliği taşımaktadır. Bu bölümde çalışmada ortaya konulan problemin tespiti yapılmış, çalışmanın amacının ne olduğu belirtilmiş, araştırmanın metodolojisi ortaya konmuş ve ünitelerin planı yapılmıştır. İkinci bölümde tasarım ve grafik tasarımı ile ilgili genel bilgilere değinilmiştir. Bu bölümde tasarımın tarihine, tasarım sürecine, tasarım dallarına, tasarım ilkelerine değinilmiş ve grafik tasarımının tarihi gelişimi üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ampersand işaretiyle ilgili genel bilgiler verilmiş, bu işaretin tarihi gelişimine, kullanım alanlarına ve tasarımlarına değinilmiştir. Son olarak her yıl 8 Eylül'de kutlanan“Geleneksel Ampersand Günü”yle ilgili bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise çalışmanın sonuçlarına, alan yazına katkısına değinilmiş; geleceğe yönelik çalışma alanlarına vurgu yapılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is to determine the place, importance and usage areas of ampersand symbol in graphic design. The study consists of four chapters. The first part is an introduction. In this section, the problem revealed in the study has been determined, the purpose of the study has been stated, the methodology of the research has been revealed and the plans of the units have been made. In the second part, general information about design and graphic design is mentioned. In this section, the history of the design, the design process, the branches of design, the principles of design and the historical development of graphic design are emphasized. In the third section, general information about ampersand sign is given, historical development, usage areas and designs of this sign are mentioned. Finally, information is given about the“The National Ampersand Day”, which is celebrated on September 8 each year. In the fourth section, the results of the study and its' contribution to the literature are mentioned; emphasis is placed on future workspaces and suggestions are presented.