Üniversite öğrencilerinde akademik başarı, sınav kaygısı, akademik erteleme davranışı ve kendini sabote etme eğilimi arasındaki ilişki
The relationship between academic achievements, exam anxiety, academic procrastination behaviour and self-handicapping tendency among university students
  1. Tez No: 631798
  2. Yazar: ALİ KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Sınav Kaygısı, Akademik Erteleme, Kendini Sabotaj
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin akademik başarıları, sınav kaygıları, akademik erteleme davranışları ile kendini sabote etme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Erciyes Üniversitesine bağlı Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, İlahiyat, Mühendislik, Uçak ve Uzay Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 502 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmada Çakıcı (2003) tarafından geliştirilen ''Akademik Erteleme Ölçeği'', Jones ve Rhodewalt (1982) tarafından geliştirilen ve Akın (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan ''Kendini Sabotaj Ölçeği'', Driscoll (2007) tarafından geliştirilen ve Totan ve Yavuz (2009) tarafından Türkçeye uyarlanan ''Westside Sınav Kaygısı Ölçeği'' ile ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Elde edilen veriler Spss programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlere göre erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre daha fazla akademik ertelemeye başvurduğu, daha fazla sınav kaygısı yaşadığı ve kendilerini daha fazla engellediği görülmüş akademik başarının ise cinsiyete göre değişmediği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin akademik başarı, sınav kaygısı, akademik erteleme davranışı ve kendini sabotaj düzeyinin yaşa göre farklılaşmadığı görülmektedir. Akademik başarı ve akademik ertelemenin sınıf seviyesine göre farklılaştığı; sınav kaygısı ile kendini sabotajın ise sınıf seviyelerine göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bunun dışında akademik başarı, sınav kaygısı, akademik erteleme davranışı ve kendini sabotaj değişkenlerinin öğrenim görülen fakültelere göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre akademik başarı ile sınav kaygısı, akademik erteleme davranışı ve kendini sabotaj arasında negatif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür. Kendini sabotaj, sınav kaygısı ve akademik erteleme davranışı arasında ise pozitif yönde bir korelasyonun olduğu ayrıca bu değişkenlerin akademik başarıyı yordayabildiği görülmüştür. Bu sonuçlar alan yazındaki diğer çalışmalar göz önüne alınarak tartışılmış ve bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the university students' academic achievements, exam anxiety,academic procrastination behaviours and self-handicapping tendencies. 502 university students attending The Faculty of Literature, Economics and Administrative Sciences, Communication, Theology, Engineering, Aeronautics and Astronautics, Health Sciences, Sport Sciences of Erciyes University participated in the research. In this study; ''The Scale of Academic Procrastination'' (developed by Çakıcı, 2003), ''Self-handicapping Scale'' (developed by Jones and Rhodewalt, 1982 and adapted to Turkish by Akın, 2012), ''Westside Text Anxiety Scale''(developed by Driscoll,2007 and adapted to Turkish by Totan and Yavuz, 2009) and ''Personal Information Form'' were used. The data were analyzed by using SPSS Program. The results of analyses showed that the male students were more inclined to academic procrastination, felt more exam anxiety,and more self-handicapped than the female students ,on the other hand, the result of the study suggested that academic achievement didn't change to the gender. It has seen that students' academic achievement, exam anxiety, academic procrastination behaviour and self-handicapping level weren't related to the age. It has been concluded that academic achievement and academic procrastination became distinct to the level of classes,but exam anxiety and self-handicapping didn't become distinct.Apart from that, the research indicated there were significant differences between the faculties and students' academic achievement, exam anxiety,academic procrastination behaviour and self-handicapping variables. And as a result of correlation analyses; negative correlation was found between academic achievement, exam anxiety, academic procrastination behaviour and self-handicapping. On the other hand, it has seen that there was a positive correlation between self-handicapping, exam anxiety and academic procrastination behaviour and these variables could predict the academic achievement. These results were discussed by taking into account other works in this field and some suggesstions were presented in the light of findings. Keybords: Academic Achievement, Exam Anxiety, Academic Procrastination Behaviours, Self-Handicapping