Acil servis ve yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerde delici kesici alet yaralanmalarının iş kazası yönünden değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Assesment and comparison in that work accident of drill cutting injuries in emergency service and intensive care nurses
- Tez No: 631820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRAÇ KAMIŞLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis Hemşiresi, Delici Kesici Alet Yaralanması, İş Sağlığı ve İş Kazası, Yoğun Bakım Hemşiresi, Yoğun Çalışma Temposu, Emergency Service Nurse, Piercing cutting tool, Injury, Occupational Health and Occupational Accident, Intensive Care Unit Nurse, Intensive Work Pace
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Hemşirelerin mesleki olarak maruz kaldığı riskler arasında delici kesici alet yaralanmaları ilk sırada yer almaktadır. Tedavisi olmayan ve seyri kötüye giden kanla temas sonucu bulaşan enfeksiyon etkenlerinin yayılmasına sebep olan delici kesici yaralanmalar önlenebilmektedir. Bu sebeple bu çalışma özellikle yoğun çalışma temposunun olduğu acil servis ve yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerde delici kesici alet yaralanmalarının iş kazası yönünden değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amacıyla, SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ek Yerleşke Binalarında bulunan acil servis ve yoğun bakımlarında görev yapan, araştırma kriterlerine uyan ve gönüllü olarak katılan 160 hemşire ile yapıldı. Veri toplama aşamasında araştırmacı tarafından oluşturulan sosyo-demografik veri formu ve delici kesici alet yaralanmasının iş kazasına yönelik bilgi ve tutum ölçeği kullanıldı. Çalışma sonucunda, katılımcıların %50,6' sının çalışma hayatları süresince delici kesici alet yaralanması yaşadığı belirlendi. Yaralanmanın en fazla %74,5 ile parmak bölgesinde oluştuğu saptandı. Katılımcılar arasında delici kesici alet olarak en çok bilinen enjektör iğne ucu ve koruyucu önlemlerin uygulanması %93,1 ile yüksek olarak saptandı. Yaralanma sonrası hastaların serolojik testlerini takip etme oranı %90,8'di. Teknolojik gelişmeler arasında Flashback (Vacutainer) iğne ucu %91,3 ile yüksek oranda katılımcılar tarafından bilinirken yaralanma oranında %54,3'le acil servis çalışanlarının yoğun bakım çalışanlarından fazla olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, acil ve yoğun bakım hemşireleri delici kesici alet yaralanması ile çok sık karşılaşmaktadır. Bu doğrultuda yoğun çalışma temposu içerisinde olan acil ve yoğun bakım hemşirelerinin, güvenli ve koruyucu tıbbi malzemelerin kullanımı, delici kesici alet yaralanmalarına yönelik korunma yolları, yaralanma sonrasında yapılması gereken bulaşıcı hastalıklar ve iş kazasına yönelik prosedürlerle ilgili bilinçlendirme yapılması ve çalışan güvenliği yönünde politikalar geliştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Piercing cutting tool injuries take place on the top of the risks that nurses are exposed to professionally. Piercing cutting tool injuries that cause spreading infections agents that are incurable, deteriorating course, and contaminated by blood can be prevented. Thus, this work has been performed with 160 volunteer nurses who comply with research criteria and work SBÜ Haseki Training and Research Hospital's emergency services and intensive care units with the aim of comparing and evaluating of piercing cutting tool injuries in terms of occupational accident especially on intensive care units and emergency services nurses which have intensive work pace. During the data collection phase, socio-demographic data form and knowledge attitude scale which were created by researchers were used. As a result of the study, it is stated that 50,6% of participants have suffered piercing cutting tool injuries during their professional life. It is determined that the injury occurred in the finger area with a maximum of 74,5%. Among the participants, the most well-known injector needle tip as a piercing cutting tool and implementing protective measures were high with 93,1%. The rate of following serological tests after being injured was 90,8%. Technological advances included the flashback needle tip (vacutainer) with 91,3% known to the high percentage of participants, on the other hand, the injury rate was 54,3% with emergency department workers outnumbering intensive care workers. In conclusion, it is derived from the research that emergency service and intensive care unit nurses encounter piercing cutting tool object injures frequently. Therefore, it is required that emergency service and intensive care unit nurses whose work pace is intensive must be informed about the usage of safe and protective medical equipment, ways to protect from piercing cutting tool injures, occupational accidents, and infectious disease policies after injury.