Çocuk temalı Türk atasözleri ve deyimleri (Derleme ve tahlil)
Children themed Turkish proverbs and idioms, compilation and analysis
  1. Tez No: 631851
  2. Yazar: ŞULE HAMŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Atasözü, Deyim, Çocuk Eğitimi ve Öğretimi, Çocuk ve İslâm, Milli ve Manevi Değerler, Children, Proverb, Idiom, Education and Training of Children, Children and Islam, National and Moral Values
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
“Çocuk Temalı Türk Atasözleri ve Deyimleri, Derleme ve Tahlil”başlığı altında yaptığımız yüksek lisans tez çalışmasında çocuk ve aile ile ilgili Türk atasözleri ve deyimleri, çocuğun eğitim ve öğretimiyle, çocuk ve İslâm ile ilgili Türk atasözlerinin derlenip değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız giriş, çocuk ve aile ilgili atasözleri ve deyimler, çocuğun eğitim ve öğretimiyle, çocuk ve İslâm ile ilgili atasözleri ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Aile ve çocukla ilgili atasözleri bölümünde aile, çocuk ve çocuk varlığının olumlu ve olumsuz yönleri, çocuğun sosyal hayata katkısı; çocuğun akrabalarıyla ilişkilerini konu alan atasözleri ayrıntılarıyla işlenmiştir. Çocuğun eğitim ve öğretimi ile ilgili atasözleri bölümünde ailenin çocuk eğitimindeki rolü, çocuk eğitiminin başlangıcı, özellikleri ve yöntemiyle ilgili atasözlerine, çocuk ve İslâm ile ilgili bölümde milli ve manevi değerler eğitimi, din eğitimi ve öğretimiyle ilgili atasözlerine yer verilmiş, bunların değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmamızın sonuç bölümünde çalışmamıza konu olan atasözlerinin değerlendirilmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish proverbs and idioms related to children and families, children and Islam, the education and training of children are aimed to be compiled and analysed in this master's thesis under the title of“Children Themed Turkish Proverbs and Idioms, Compilation and Analysis.”Our study consists of introduction, children and family related proverbs and idioms, children's education and training, child and Islam related proverbs and conclusion sections. In the proverbs section about family and children, family, children and positive and negative aspects of children, children's contribution to social life, and proverbs about the children's relations with relatives are elaborated. In the proverbs section about the education and training of the children, the proverbs related to the role of the family in children education, the beginning of their education, it's features and methods; in the section about children and Islam, proverbs related to the education of national and moral values, religious education and training were evaluated. In the conclusion part of our study, evaluation of proverbs subject to our study is included.