Differences between trolling and cyberbullying and examination of trolling from Self-Determination Theory perspective
Troller ve siber zorbalar arasındaki farklar ve trollemenin Öz-Yönetim kKuramı çerçevesinden incelenmesi
- Tez No: 631897
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Trolleme, siber zorbalık, öz-yönetim kuramı, ihtiyaç tatmini, hayat amaçları, Trolling, cyberbullying, self-determination theory, need satisfaction, aspirations
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu tez trolleme ve siber zorbalık arasındaki farkları incelemeyi ve trolleme davranışlarını Öz-Denetim Kuramı çerçevesinden araştırmayı amaçlamaktadır. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, çevrimiçi trolleme ve siber zorbalık yeni bir tür çevrimiçi taciz türü olarak ortaya çıkmıştır ve yaygınlaşmıştır. Ancak trolleme ve siber zorbalık arasındaki farklar alanyazında belirsizdir. Bununla birlikte, geçmiş çalışmalar trolleme için kuramsal bir çerçeve olmadan çeşitli motivasyonlar ortaya koymuştur. Çalışmanın asıl verisi toplanmadan önce, kendilerini troll olarak tanımlayan bireylerle (8 kadın) trollemenin doğası hakkında daha derin bilgi elde etmek amacıyla nitel görüşmeler yapılmıştır. Nitel görüşmelerden sonra, 809 üniversite öğrencisi Çalışma 1'e katılmıştır. Troller ve siber zorbalar arasındaki farkları incelemek için karanlık üçlü, benlik saygısı ve tanınma ihtiyacı ölçülmüştür ve sadece tanınma ihtiyacı puanları anlamlı bir faklılık göstermiştir. Bununla birlikte, regresyen analizleri açık saldırganlıktan ziyade ilişkisel saldırganlığın trolleme/siber zorbalık ve karanlık üçlü/tanınma ihtiyacı arasındaki ilişkilerde anlamlı bir aracı değişken olduğunu göstermiştir. Çalışma 2'de trolleme davranışlarını yordamak için öz-yönetim kuramının önermeleri olan temel ihtiyaç tatmini ve hayat amaçları kullanılmıştır. Altı yüz doksan beş üniversite öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Temel olarak cinsiyet, ilişkisellik ihtiyaç tatmini ve trolleme arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı değişken olmuştur. Bu tezde karanlık üçlü ve çevrimiçi antisosyal davranışlar arasındaki güçlü ilişki bir kez daha gösterilmiştir. Buna ek olarak, trolleme davranışlarının altında yatan motivasyonlar kuram temelli bir yaklaşımla keşfedilmiştir. Gelecek çalışmalar yapı hakkındaki bilgileri artırmak için az çalışılmış trolleme davranışlarını incelemeye devam etmelidir. Çıkarımlar ve gelecek yönlendirmeler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aimed to investigate the differences between trolling and cyberbullying and then examine trolling behaviors from Self-Determination Theory perspective. With the rise of the Internet use, online trolling and cyberbullying emerged as a new form of online harassment and become widespread. However, differences between trolling and cyberbullying are vague in the literature. Moreover, previous research revealed diverse motivations for trolling without a theoretical framework. Before the main data collection, qualitative interviews were performed with self-confessed tolls (8 female) to obtain deeper understanding about the nature of trolling. After the qualitative interviews, 809 university students were participated in Study 1. To investigate the differences between trolling and cyberbullying, dark-triad, self-esteem, and need for recognition were assessed and only need for recognition scores varied significantly. Moreover, regression analyses showed that relational aggression, rather than overt aggression moderated the associations between trolling/cyberbullying and dark triad/need for recognition. In Study 2, propositions of self-determination theory, basic needs satisfaction and aspirations, were utilized to predict trolling behaviors. Six hundred and ninety-five university students were participated in the study. Mainly, gender moderated the association between relatedness need satisfaction and trolling. In the current dissertation, the results demonstrated that the robust association between dark triad and online antisocial behaviors has been shown once again. In addition, motivations behind trolling behaviors were explored with a theory-based approach. Future research should continue to examine understudied trolling behaviors to increase the knowledge about the construct. Implications and future directions were discussed.