Mütûn-i Erbaa'da tercih farklılıkları (Temel ibadetler)
Differences preference in the al-Mutun al-Arbaa (Basic worship)
- Tez No: 631906
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hanefî mezhebi, Mütûn-i Erbaa, muhtasar, tercih, tashih, fetvâ, ihtilaf, Hanafi maddhab, al-Mutun al-Arbaa, mukhtasar, preference, correction, fatwa, dispute
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Hanefî mezhebi tarihinde önemli bir yere sahip olan Burhânüşşerîa'nın Vikâyetü'r-rivâye fî mesâili'l-Hidâye'si, Mevsılî'nin el-Muhtâr li'l-fetvâ'sı, İbnü's-Sââtî'nin Mecmau'l-bahreyn ve mülteka'n-neyyireyn ve Nesefî'nin Kenzü'd dekâik'indeki birbirleri arasındaki farklı tercihlerin incelendiği bu çalışma, giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın yönteminden, gayesinden, sınırlarından ve kaynaklarından bahsedilmiştir. Birinci bölümde, Hanefî mezhep tarihinde telif edilen muhtasar metinler, metinlere fetvâ ve mezhep içi tercihte atfedilen değer ile Mütûn-i Erbaa kapsamında değerlendirilen metinler incelenmiştir. İkinci bölümde, ibadet meseleleri özelinde dört metnin kendi aralarında tercih konusunda farklılık bulunduğu tespit edilen meseleler, İmam Muhammed'in eserlerinden son döneme kadar mukayeseli bir şekilde ele alındı. Sonuç kısmında ise araştırma neticesinde elde edilen verilere temas edildi.
Özet (Çeviri)
This study which examines the different preferences among the foundational texts Burhanusharia's Vikayetu'r-rivaye fi mesaili'l-Hidaye, Mevsili's el-Mukhtar li'l-fetvâ, Ibnü's-Saati's Mecamu'l-bahreyn ve Multeka'n-neyyireyn and Nesefi's Kenzü'd-dekaik, that have an important place in the history of Hanafi madhab, consists of introduction, two sections and conclusion parts. In the introduction part, the research's method, purpose, limitation and sources are mentioned. In the first part, the concise texts which are written in the history of Hanafi madhab, the values attributed to the texts in fatwa and in-madhab preference, and the texts evaluated within the context of al-mutun al-erbaa are examined. In the second part, the issues that were found to be different in terms of choice among the four texts, in particular for the worship issues, are handled comparatively from the works of Imam Muhammad until the last period. In the conclusion part, the obtained datas as a result of the research are touched.