Mecelle'deki 'Kitabü'l Hibe' ve Mütûn-i Erbaa'daki hibe bölümlerinin karşılaştırılması
Comparative of 'Kitabü'l Hibe' in Mecelle and 'hibe' part of Mütûn-i Erbaa
  1. Tez No: 619852
  2. Yazar: ESMA BALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Mecelle, Hibe, İslam Hukuku
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Osmanlı'da kanun metni olarak uygulanan Mecelle, gerek uygulandığı dönem içerisinde gerek daha sonraki dönemlerde daima temel başvuru kaynaklarından olmuştur. Bizler de bunu göz önüne alarak çalışmamızda Mecelle'ye dikkat çekmenin yanı sıra sosyal hayatta birçok yerde karşılaşılan hibe konusunun temel kaideleri hakkında da bilgi verilmiştir. Bu doğrultuda çalışmamızın ilk kısmında hibe konusunu detaylandırılarak önemine dikkat çekilmiştir. Daha sonraki kısımda ise Mecelle'nin önemi ve özelliklerinden bahsedilerek hibe maddelerine yer verilmiştir. Çalışmamızda son olarak Mecelle'nin“Kitabü'l-Hibe”kısmındaki maddeler ile Hanefi mezhebinin muteber metinleri olan Mütûn-i Erbaa'daki hibe bölümlerinin bir karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mecelle, which was applied as the text of the law in the Ottoman Empire, has always been one of the main sources of reference both in the period it was applied and in later periods. In our study, we draw attention to Mecelle. In addition, basic principles of the donation, which are encountered in many places in social life, are mentioned.In the first part of this study, the importance of the donation was emphasized. In the next section, the importance and characteristics of Mecelle are mentioned and the donation clauses are given. Finally, in this study, a comparison of the articles in the“Kitabü'l-Hibe”,section of Mecelle, and the donation chapters in Mutun-i Erbaa, which are valid texts of the Hanafi sect, is dealt with as a whole. Kay Words: Ottoman, The Mecelle, Donation, Islamic Law