İbn Hazm'ın risâlelerinde üslup ve dil
Stylistic and language in risalas of İbn Hazm
- Tez No: 631908
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FARUK TOPRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbn Ḥazm, Risale, Üslup ve Dil, İbn Hazm, Risala, Style and Language
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Çalışmamız Endülüs döneminin önemli âlimlerinden olan İbn Ḥazm el-Endelusî'nin risâlelerindeki üslup ve dili ele almıştır. Bir giriş ve iki bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde İbn Ḥazm'ın yaşadığı dönemde Endülüs'ün sosyo-kültürel, siyasî ve ekonomik yönleri aktarılmıştır. Aynı şekilde bu bölümde İbn Ḥazm'ın hayatı, ilmî ve kültürel yönü, eserleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde; İbn Ḥazm'ın risâlelerindeki üslup incelenmiş, üslubuna etki eden faktörler, üslubunun genel özellikleri, risâlelerinde kullandığı söz sanatları, anlatım yöntemleri vb. konular yapılan alıntı örneklerle ele alınmıştır. İkinci bölümde; İbn Ḥazm'ın risâlelerdeki dilinin özelliklerine yer verilmiş olup dilinin farklılıkları, özgünlüğü; kullandığı fiil ve isim siygalarıyla, arkaik sözcüklerle, kuraldışı kullanımlarla değinilmiştir. Bütün bu dilsel özellikler gerek görüldüğü yerde modern ve klasik Arapça sözlüklerle işaret edilerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the style and language of risalas of Ibn Hazm al-Andalusi, who is one of the important scholars of the Andalusian period. The study consists of one introduction and two chapters. In the introduction socio-cultural, political and economic aspects of Andalusia during the period of Ibn Hazm have been explained. Moreover, Ibn Ḥazm's life, scientific and cultural aspects, information about his works have been given in this section. In the first chapter; The style of Ibn Hazm's risalas have been examined, the factors affecting his style, the general characteristics of his style, the rhetoric used in his risalas, the methods of expression and such topics have been discussed with reference samples from his works. In the second chapter; the features of the language of Ibn Hazm in his risalas have been addressed. Differences and authenticity of his language; verbs and nouns used by him, his use of archaic words and exceptional grammar forms have been mentioned. All these linguistic features have been presented, where necessary, by pointing to modern and classical Arabic dictionaries.