Servet Malumat gazetesi (301-400. sayılar) inceleme ve seçilmiş metinler
Servet Malumat newspaper (Number 301-400) review and selected texts
  1. Tez No: 631934
  2. Yazar: FATMA YASAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Servet Malumat, Servet-i Fünun, Baba Tahir, I.Meşrutiyet Devri, Sosyal ve Edebî Hayat, Servet Malumat, Servet-i Fünun, Baba Tahir, I.Transfer of Legitimacy, Social and Literary Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 459
Özet
Gazetelerin kültür hayatına yaptıkları katkıyı göstermek için yapılan bu çalışma Servet Malumat'ın 12 Nisan 1899 (1 Zilhicce 1316 / 31 Mart1315), 20 Temmuz 1899 (12 Rebiyülevvel 1317 / 8 Temmuz 1315) tarihleri arasında çıkarılmış olan 301-400. sayıları kapsamaktadır. Servet Malumat gazetesinin sahibi Mehmet Tahir Bey'dir. Baba Tahir olarak da anılan Mehmet Tahir Bey, hükümetin desteği ile 1898 yılında Servet Malumat gazetesini çıkarmış, hükümet yanlısı bir yayın politikası takip etmiştir. Gazetede dönemin siyasi, askeri, sosyal haberlerinin yanı sıra dil ve edebiyat ile ilgili yazılar yer almaktadır. Servet Malumat'taki edebiyata dair yazılar; o yıllarda Servet-i Fünun dergisinin etrafında gelişen yeni edebiyat anlayışını eleştirir niteliktedir. İncelenen sayılarda bunun izlerini görmek mükündür. Gazetedeki Türkçe yazma üzerine yoğunlaşan yazılar da dikkat çekicidir. Dört bölümden oluşan çalışmanın“Giriş”bölümünde dönemin basın hayatı hakkında genel bilgiler verilmiştir.“1. Bölüm”de gazetenin kimlik bilgileri ve edebî değeri incelenmiştir.“2. Bölüm”de tahlili dizin yapılmıştır.“3. Bölüm”de ise gazetenin muhevasını belirlemek için seçilmiş metinler Latin harflerine aktarılmıştır. Servet Malumat gazetesi üzerine yapılan bu çalışmada Servet Malumat gazetesine yansıyan sosyal ve edebî hayat tespit edilmiş, araştırmacıların dikkatine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This work was carried out between 12 April 1899 (1 Zilhicce 1316 / 31 March1315), 20 July 1899 (12 Rebiyülevvel 1317 / 8 July 1315) by Servet Malumat. numbers. The owner of Servet Malumat newspaper is Mehmet Tahir Bey. Mehmet Tahir Bey, also known as Baba Tahir, issued Servet Malumat newspaper in 1898 with the support of the government and followed a pro-government publishing policy. The paper includes political, military and social news of the period, as well as articles about language and literature. Writings on literature in Servet Malumat; In those years, Servet-i criticises the concept of new literature that developed around The Fünun magazine. It's good to see the traces of this in the numbers examined. The articles focusing on Turkish writing in the newspaper are also remarkable. General information about the press life of the period was given in the“Introduction”section of the four-part study.“Chapter 1”also examined the newspaper's credentials and literary value. The analysis was also indexed in“Section 2.”. In“Chapter 3”, the selected texts to determine the contents of the newspaper are transferred to the Latin letters. In this study on Servet Malumat newspaper, social and literary life reflected in Servet Malumat newspaper was determined and presented to the attention of the researchers.