Siyasal değerler açısından Türkiye'de devlet başkanlığı seçimi
Presidential election in Turkey in terms of political values
  1. Tez No: 631967
  2. Yazar: ONUR KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi değerler, Schwartz değer ölçeği, seçimler, siyasal iletişim, Political values, Schwartz value scale, elections, political communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
İnsanların kendilerini ve yaşamlarını sürdürdükleri dünyayı anlamlandırmalarında ve değerlendirmelerinde kullanılan kriterlerden olan değerler, insan hayatında doğrudan etkileri bulunan siyasetle de yakından ilişkilidir. Bu sebeple siyasi tercihler üzerinde etkili olan değerleri tespit etmek önemlidir. Çalışmada Türkiye siyasi tarihinde parlamenter demokrasi sisteminden başkanlık sistemine geçilecek olması sebebiyle oldukça önemli bir kırılma anı olan 24 Haziran 2018 Başkanlık Seçimi araştırma konusu olarak ele alınmıştır. Araştırmada, seçime katılan cumhurbaşkanı adaylarının ve siyasi partilerin seçim kampanyalarının yoğunlaştığı 23 Mayıs 2018-23 Haziran 2018 tarihlerinde gazetelere yansıyan söylemleri analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında incelenen gazeteler toplumun tüm ideolojik kesimlerine hitap edebilmeleri açısından Cumhuriyet, Yeni Şafak, Hürriyet, Sözcü ve Türkiye gazeteleri olarak belirlenmiştir. Çalışmada siyasi aktörlerin gazetelere yansıyan söylemlerine Schwartz Değerler Ölçeği temel alınarak nitel içerik analizi uygulanmıştır. Nitel içerik analizi sonucunda seçimi kazanan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin, başarı, kendi amaçlarını belirleme, kamusal imajı korumak, sorumluluk sahibi olmak ve ulusal güvenlik değerlerini kullanarak, seçmenin zihnindeki başarılı iktidar imajını korumaya çalıştığı ve geleceğe dönük başarılı ve sorumlu bir iktidar sözü verdiği bulgulanmıştır. Muhalefet adaylarının ise daha çok geçmiş hesaplaşması zeminine inşa ettikleri iletişim stratejilerinde siyasal değerleri iktidarı eleştirmek ve meydan okumak amaçlı kullandığı saptanmıştır. Araştırmada üst değer boyutları analiz edildiğinde ise kendini geliştirme ve kendini aşma üst değer boyutlarında yoğunlaşmaların meydana geldiği görülmüştür. Çatışan üst değer boyutlarının öne çıkmasında, siyasi aktörlerin değişen hükümet sistemine yönelik söylemlerde bulunmak yerine, gündelik siyasi argümanlara başvurması yani popülist söylemlerde bulunması etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Values, which are the criteria used in making sense and evaluating people and themselves and the world in which they live, are closely related to politics, which has direct effects on human life. Therefore, it is important to identify values which impact on political preferences. In the study, June 24, 2018 Presidential Election is discussed as research subjects because of it is very important moment of breakage in the political history of Turkey due to be passed from the presidental system to parliamentary democracy system. In the study, discourses of poltical candidates and political parties were analyzed in newspapers between 23 May 2018 -23 June 2018, when the election campaigns of presidential candidates and political parties were concentrated. The newspapers examined within the scope of the research were determined as Cumhuriyet, Yeni Şafak, Hürriyet, Sözcü ve Türkiye newspapers in order to address all ideological sections of the society. In the study, qualitative content analysis was applied to the discourses of the political actors reflected in the newspapers based on the Schwartz Values Scale. A qualitative content analysis found that Recep Tayyip Erdogan and the AKP, who won the election, tried to preserve the image of successful power in the minds of the electorate by using the values of success, self-determination, protecting the public image, being responsible and national security, and promised a successful and responsible power for the future. On the other hand, opposition candidates used values in order to criticize and challenge with power in their communication strategies that they built on the backdrop of past reckoning. When the upper value dimensions were analyzed in the research, it was observed that there were concentrations in the upper value dimensions of self-development and self-transcendence. Instead of making discourses about the changing government system, political actors applied to daily political arguments, that is, making populist discourses in the highlighting of the conflicting upper values.